Functionele bekostiging van ketenzorg aan chronisch zieken kost onevenredig veel tijd en kan leiden tot verschraling van de overige patiëntenzorg. Dat betoogt NIVEL onderzoeker Christel van Dijk in het blad Medisch Contact.
Met de nieuwe bekostiging kan een samenwerkende groep behandelaars per aandoening vrij over het tarief onderhandelen met de zorgverzekeraar. Meestal zal de huisarts als hoofdaannemer fungeren en huurt hij andere zorgaanbieders in. Volgens Van Dijk weegt de tijd die het organiseren van dergelijke structuren een huisarts kost niet op tegen de hoeveelheid patiënten op wie het betrekking heeft. Bovendien kan de functionele benadering er toe leiden dat zorgverleners zich onevenredig gaan richten op de zorg aan chronisch zieken waardoor de meer generalistische zorg onder druk komt te staan.
Teveel variatie
Van Dijk wijst daarnaast op de grote onderlinge verschillen tussen patienten met chronische aandoeningen. Diabetespatienten maken bijvoorbeeld hoofdzakelijk gebruik van de huisarts en de medisch specialist. Veel minder diabetici wenden zich tot een fysiotherapeut, diëtiste of psycholoog. Gevolg is een grote variëteit aan zorgprofielen, op basis waarvan de functionele bekostiging moet worden ingedeeld. Daarbij komt dat een chronisch zieke ook andere aandoeningen kan oplopen waardoor dubbele zorgprofielen ontstaan.
Functionele bekostiging
De onderzoekster ziet ook voordelen. Het biedt volgens haar goede mogelijkheden voor een betere samenwerking tussen verschillende zorgverleners. Bovendien scheelt het in de kosten: op dit moment kunnen verschillende zorgverleners dezelfde verrichtingen uitvoeren en declareren waardoor de zorg dubbel wordt betaald. Minister Klink wil functionele bekostiging doorvoeren bij diabetes, COPD, hartfalen en hart- en vaatziekten. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)
Lees ook:
Klink wijzigt financiering zorg aan chronisch zieken
Klink wil nieuwe financiering huisarts
Ketenzorg: de ketting is moeilijk te rijgen
Ketenzorg dementie landelijk van start
Concurrenten in de ketenzorg