De IGZ bevestigt dat de informatie die de Volkskrant gebruikt heeft voor de ranglijst het afkomstig is uit 2005. Volgens de Inspectie gaat het om gegevens verkregen uit een inspectieformulier dat tegenwoordig niet meer wordt gebruikt. De IGZ heeft vorig jaar bezwaar gemaakt tegen het vrijgeven van de informatie, omdat de meetmethoden nog niet genoeg waren verfijnd.
Wet openbaarheid van bestuur
De voorzieningenrechter besliste dat de IGZ de gegevens moest vrijgegeven moesten op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dit verklaart de tijd die er heeft gezeten tussen het verzoek van de Volkskrant en het vrijgeven van de informatie.
‘Suggestieve rekensom’
Brancheorganisatie ActiZ stelt dat de krant de gegevens heeft gebruikt voor een ‘suggestieve rekensom’. Het dagblad melde dit weekend dat er 20.000 missers werden gemaakt bij het toedienen van medicijnen. ActiZ-directeur Aad Koster stelt in een persbericht dat waar mensen werken er fouten worden gemaakt maar dat ‘niemand zich hoeft te schamen voor een foutmarge van 0,02 procent’.
De organisatie ondersteunt het voorbeeld met de volgende rekensom. Er zijn 67.000 bewoners die 3 à 4 keer per dag medicijnen nodig hebben dat maakt op jaarbasis 97.020.000 medicijntoedieningen. Met 20.000 fouten, komt het foutpercentage op 0,02 percentage. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)
Links:
– Volkskrant: ‘Beste verpleeghuizen op platteland’
– 20.000 fouten met medicijnen in verpleeghuizen
– Volkskrant dossier verpleeghuizen
– NZa haalt bakzeil na kritiek verpleeghuizen
– ‘Verpleeghuizen de dupe van nieuwe AWBZ-financiering’
– IGZ: Verpleeghuiszorg verbetert licht