Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kritiek op ranglijst verpleeghuizen

Dagblad de Volkskrant heeft kritiek gekregen op de publicatie van de beste en de slechtste verpleeghuizen. Zowel de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) als de brancheorganisatie voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg ActiZ vinden de gebruikte informatie ongeschikt voor het samenstellen van een ranglijst of het berekenen van een foutpercentage.

De IGZ bevestigt dat de informatie die de Volkskrant gebruikt heeft voor de ranglijst het afkomstig is uit 2005. Volgens de Inspectie gaat het om gegevens verkregen uit een inspectieformulier dat tegenwoordig niet meer wordt gebruikt. De IGZ heeft vorig jaar bezwaar gemaakt tegen het vrijgeven van de informatie, omdat de meetmethoden nog niet genoeg waren verfijnd.

Wet openbaarheid van bestuur

De voorzieningenrechter besliste dat de IGZ de gegevens moest vrijgegeven moesten op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dit verklaart de tijd die er heeft gezeten tussen het verzoek van de Volkskrant en het vrijgeven van de informatie.

‘Suggestieve rekensom’

Brancheorganisatie ActiZ stelt dat de krant de gegevens heeft gebruikt voor een ‘suggestieve rekensom’. Het dagblad melde dit weekend dat er 20.000 missers werden gemaakt bij het toedienen van medicijnen. ActiZ-directeur Aad Koster stelt in een persbericht dat waar mensen werken er fouten worden gemaakt maar dat ‘niemand zich hoeft te schamen voor een foutmarge van 0,02 procent’.

De organisatie ondersteunt het voorbeeld met de volgende rekensom. Er zijn 67.000 bewoners die 3 à 4 keer per dag medicijnen nodig hebben dat maakt op jaarbasis 97.020.000 medicijntoedieningen. Met 20.000 fouten, komt het foutpercentage op 0,02 percentage. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Links:

Volkskrant: ‘Beste verpleeghuizen op platteland’

20.000 fouten met medicijnen in verpleeghuizen

Volkskrant dossier verpleeghuizen

NZa haalt bakzeil na kritiek verpleeghuizen

‘Verpleeghuizen de dupe van nieuwe AWBZ-financiering’

IGZ: Verpleeghuiszorg verbetert licht

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.