Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kwaliteit van leven ggz-cliënten blijft achter’

Redacteur Zorgvisie
Mensen met een ernstige psychische stoornis ervaren nog steeds een lagere kwaliteit van leven dan de algemene bevolking. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut naar de staat van de ggz.
Ambulant-iStock-400.jpg
Foto: iStock

In het rapport, de Landelijke Monitor Ambulantisering en Hervorming Langdurige GGZ 2016, vermeldt het Trimbos-instituut de resultaten van de Kernmonitor Kwaliteit van leven en zorgervaringen van mensen met ernstige psychische aandoeningen. Daaruit blijkt dat zij, net als in 2015, een lagere kwaliteit van leven ervaren dan de algemene bevolking. Daarnaast geven ze de gemeentelijke voorzieningen en die op het gebied van werk en inkomen een lage waardering en participeren ze maar weinig in de maatschappij. ‘De urgentie van het realiseren van de verbeteringen in de kwaliteit van leven en in het algemene kwaliteitsniveau van voorzieningen waar mensen met ernstige psychische aandoeningen gebruik van maken, blijft dus onverminderd groot’, schrijft Trimbos in het rapport.

Kwaliteit verbeteren
Naast de Kernmonitor kwaliteit van leven heeft het Trimbos ook de transitie van ggz-voorzieningen gemonitord. Uit die monitor komt naar voren dat de beddenafbouw wordt doorgezet bij de instellingen, net als de afbouw van het beschermd wonen. Maar daar staat nog geen grote opbouw van ambulante zorg tegenover, schrijven de onderzoekers. Minister Schippers vindt dit reden voor zorg, schrijft ze aan de Tweede Kamer in een brief over het rapport. ‘Het beeld dat in de monitor wordt geschetst, is voor mij aanleiding om in te grijpen. De opbouw van de ambulante zorg en ondersteuning moet worden versneld en geïntensiveerd, de ondersteuning vanuit het sociaal domein moet naar een hoger plan worden getild en de samenwerking tussen zorg en sociaal domein moet substantieel beter’, schrijft de minister.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.