Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kwaliteitscontract halveert kostengroei

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Belonen voor gezondheidswinst, het kan. Het kwaliteitscontract tussen de Amerikaanse zorgaanbieder Atrius Health en verzekeraar Blue Cross uit Massachusetts halveert de groei van de kosten.
Kwaliteitscontract halveert kostengroei

In geen enkel land lopen de kosten voor de gezondheidszorg zo uit de hand als in de Verenigde Staten. De uitgaven bedragen meer dan 17 procent van het bbp. In Nederland is dat percentage 14,9 procent. In beide landen is men op zoek naar manieren om zorgaanbieders af te rekenen op gezondheidswinst. In Amerika experimenteert de Amerikaanse verzekeraar Blue Cross met kwaliteitscontracten.

Gezondheidswinst belonen

Meer kwaliteit van zorg tegen minder kosten. Dat is het doel van het Alternative Quality Contract dat Blue Cross in juli 2009 heeft gesloten met Atrius Health, een non-profit keten van zes multidisciplinaire artsengroepen in Massachusetts. Het Alternative Quality Contract bestaat uit een vast budget en een bonus voor kwaliteit. Het vaste budget (95 procent) is eigenlijk een vorm van populatiegebonden bekostiging. Het is gebaseerd op de gezondheidskenmerken van de bevolking waar een zorgaanbieder verantwoordelijk voor is. Daarnaast kan een zorgaanbieder extra geld verdienen met kwaliteit, maximaal 5 procent. Die kwaliteit wordt gemeten op basis van 32 indicatoren die breed zijn geaccepteerd in de VS. Het gaat om een combinatie van indicatoren voor medische uitkomsten en patiënttevredenheid. De scores worden vertaald in punten en die weer in dollars.

Realtime informatie

In een achtergrondartikel in Zorgvisie Magazine dat vandaag vrijdag 28 september is verschenen, legt Rick Lopez, CEO van Atrius Health, uit hoe de kostengroei in drie jaar tijd is gehalveerd. Atrius appeleert aan de beroepstrots van de circa duizend huisartsen en medisch specialisten van Atrius, die eerstelijns- en tweedelijnszorg leveren aan één miljoen patiënten. Via de Atrius-database krijgen ze realtime informatie over hoe goed zij presteren op alle indicatoren. Achterblijvers leren van koplopers. Praktijkvariatie terugbrengen is de uitdaging voor de toekomst.

Zorgvisie Executive

Eerder verscheen een artikel over dit onderwerp in de Zorgvisie Executive, een uitgave exclusief voor bestuurders, die 20 september (ZVE, nummer 14) is verschenen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Schippers wil gezondheidswinst belonen

RVZ-voorzitter Meijerink: bekostiging baseren gezondheidswinst

2 REACTIES

  1. Kwaliteitscontracten ,gebaseerd op liefst 32 , niet omschreven, maar wel “”breed geaccepteerde , door wie ??””, indicatoren halveren welke kostengroei ? Als die kostengroei 400% zou zijn geweest dan is een halvering van die GROEI daarvan 200% , hetgeen TOCH een verdubbeling van de kosten betekent . Overigens is de klimaatsverbetering in het ozongat ( weet u nog ??) slechts met de helft afgenomen. !!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.