In het concept kwaliteitskader voor verpleeghuizen staat geen kwantitatieve personeelsnorm. De kwaliteitsraad van Zorginstituut ziet nauwelijks bewijs voor het effect van de vaak genoemde ‘twee zorgverleners op acht bewoners’.
De kwaliteit van zorg wordt hier
Blijft verbijsterend dat we met elkaar accepteren dat indicaties of ZZP's op basis van uren verzilverd worden en dat een client maar moet afwachten wat hiervan geleverd kan worden. Alsof het een volstrekt vrijblijvende zaak is in welke mate er initieel voorzien kan worden in de vraag…
Onbestaanbaar. En dan de argumenten mbt dat er geen effect aangetoond is, dat is precies het punt; kennelijk was er geen belang om überhaupt iets te meten op dit thema, dus logisch dat er geen vergelijkingen zijn. Tot slot vind ik het punt over te weinig onderwijscapaciteit om mensen op te leiden een opmerkelijk 'excuus'. Hiermee verandert de het recht van de client toch niet op het leveren van zijn ZZP/indicatie? Waar draaien we nou om heen, dat is wat er bij mij opkomt in deze…
Allemachtig, wat staat dit document van de 'kwaliteitsraad' ver van de realiteit.
Misschien doet Zorgvisie er goed aan om te schrijven over de afministratieve rompslomp die dit nieuwe kwaliteitskader impliceert. Hoeveel geld, tijd en fte's zijn er gemoeid met het invoeren en uitvoeren van dit kader? En gaat dat dan ten koste van de kwaliteit van de zorg? Ik heb het gelezen en het is een vreselijk top-down beleid en vrees dat brancheorganisaties hier nooit akkoord mee kunnen gaan. Maar 'gelukkig' heeft het Zorginstituut 'doorzettingsmacht'.
Verder moeten er natuurlijk ook nog kwaliteitskaders komen voor WLZ extramuraal, ZVW en WMO; uiteraard allemaal anders.
Hoe goed bedoeld ook (want wie is er nou tegen kwaliteit), de complexiteit van regelgeving maakt de zorg steeds duurder en inefficienter.