Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwart daklozen licht verstandelijk beperkt

Naar schatting 25 procent van de dak- en thuislozen in Nederland heeft een licht verstandelijke beperking. Dit blijkt uit het samenwerkingsproject ‘(On)Beperkte Opvang’ van de Federatie Opvang en ondersteuningsorganisatie voor mensen met een beperking MEE Nederland.
Kwart daklozen licht verstandelijk beperkt

De organisaties verwachten dat het aantal mensen met een licht verstandelijke beperking in de maatschappelijke opvang de komende jaren alleen maar groter wordt. Als gevolg van de financiële crisis en bezuinigingsmaatregelen kan juist deze groep zich steeds moeilijker handhaven.

Herkennen beperking

MEE Nederland en de Federatie Opvang hebben een samenwerkingsmodel ontwikkeld voor de tijdige herkenning van een licht verstandelijke beperking bij daklozen en thuislozen. Hierdoor kunnen zij adequater geholpen worden en kan worden voorkomen dat ze opnieuw in de problemen raken. Een licht verstandelijke beperking, of een vermoeden hiervan, stelt specifieke eisen aan de benadering, bejegening en ondersteuning. In 2011 zijn hiertoe door De Federatie Opvang en MEE Nederland vijf pilots gestart in de regio’s Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Zwolle/Overijssel. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Seksueel geweld vaker bij mensen met verstandelijke beperking

‘Licht verstandelijk beperkten lopen risico op internet’

‘Koopkrachtverlies grootst bij zieken en gehandicapten’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.