Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kwart Nederlanders heeft weinig zin in participatie

Redacteur Zorg+Welzijn
Bijna een kwart van de Nederlanders die nog niet vrijwillig voor een ander zorgt, heeft weinig zin om dat in de toekomst wel te gaan doen. Zes procent is daar 'zeker niet' toe bereid en 17 procent 'waarschijnlijk niet'. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Nationale DenkTank.
Kwart Nederlanders heeft weinig zin in participatie
Foto: ANP Lex van Lieshout

Het animo voor een participatiesamenleving valt absoluut niet tegen, vindt de Nationale DenkTank. Bijna de helft van de ondervraagden geeft juist aan ‘waarschijnlijk wel’ anderen te willen helpen, 14 procent acht dat zelfs ‘zeer waarschijnlijk’. ‘Er zijn altijd mensen die niet kunnen helpen omdat ze zelf patiënt zijn, of bijvoorbeeld 60 uur per week werken’, stelt een woordvoerder van de Nationale DenkTank. ‘Dat levert een potentieel op van 5 miljoen nieuwe zorgverleners. Zij kunnen klussen uitvoeren die professionals niet doen, zoals in het huishouden.’

Oplossingen

De Nationale DenkTank bestaat uit twintig jonge en getalenteerde mensen uit diverse disciplines, die zich buigen over een maatschappelijk probleem en hiervoor praktische oplossingen bedenken. De denktank heeft in totaal 1418 mensen ondervraagd. Een kwart van hen verleent nu al informele zorg.

Psychiatrische patiënten

Uit het onderzoek blijkt dat het voor de vrijwilligers wel uitmaakt aan wie hulp gegeven wordt. Zo wil 69 procent van de ondervraagden best hulp aan kwetsbare ouderen geven. Maar psychiatrische patiënten kunnen voor hulp slechts rekenen op 30 procent van de geënquêteerden. Ook zijn chronisch zieke volwassenen ‘populairder’ om hulp aan te geven dan probleemgezinnen.

Geen tijd

Ruim zes op de tien mensen zegt dat ze nog geen zorg verlenen omdat het niet aan hem of haar is gevraagd. 36 procent geeft aan daar geen tijd voor te hebben en 23 procent doet al ander vrijwilligerswerk.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.