Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kwart werkbare tijd langdurige zorg naar administratie’

Zorgprofessionals in de langdurige zorg besteden 25 procent van hun tijd aan administratieve taken. Zij ervaren dit als belastend, omdat het ten koste gaat van de directe zorg voor bewoners en cliënten. Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot onder ruim 4.200 zorgprofessionals in deze sector.
Administratieveel400.jpg

Negen op de tien medewerkers die directe zorg verlenen in de langdurige zorg (gehandicaptenzorg, verpleging, verzorging & thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg), ervaren administratieve taken als belastend. Zelf noemen zij 14 procent van hun werkbare tijd als acceptabel. Dit is in lijn met uitkomsten van eerder onderzoek door Berenschot.

Registratie en verantwoording
‘Ondanks alle initiatieven om de regeldruk terug te dringen, is de administratieve belasting niet aantoonbaar verminderd’, aldus Marvin Hanekamp, adviseur bij Berenschot en een van de onderzoekers. ‘Veel zorgorganisaties stellen zelfs dat de administratieve belasting is gestegen door een toename van het aantal financiers en gebrek aan eenduidigheid over eisen aan registratie en verantwoording.’

Aanvullende regels
Uit het onderzoek blijkt ook dat overheid, uitvoeringsorganisaties en toezichthouders niet als enige verantwoordelijk zijn voor regeldruk. ‘De administratieve belasting is ook een gevolg van de interpretatie van die regels door zorgorganisaties zelf. Bovendien leggen zij zichzelf en hun professionals allerlei aanvullende regels op’, zegt Hanekamp. Hij pleit voor een gezamenlijke aanpak door zorgorganisaties en overheid om vanuit het perspectief van cliënten en de werkvloer de administratieve belasting te verlagen. ‘Werken in de zorg gaat nu eenmaal gepaard met de nodige registratie en administratie, maar het kan echt aanzienlijk minder. Schrap onnodige administratie, richt administratieve processen slimmer in en ondersteun deze met gebruiksvriendelijke software.’

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.