Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwart zorgpersoneel kampt met pesterij

ZOETERMEER - ABVAKABO FNV ondervroeg in september en oktober ruim 1200 mensen die werkzaam zijn in de zorg naar hun ervaringen met agressie, intimidatie en pesten op de werkvloer. Dat mensen in de zorg zich lang niet altijd even veilig voelen, was bekend. Intimiderende familieleden van patiënten, pestende collega’s of de patiënt zelf die agressief gedrag vertoont.

Het is al langer bekend dat het voorkomt. Maar ondanks die verwachting was de uitslag schokkend, aldus de vakbond.

Agressie

83 Procent van de deelnemers die wel eens met een of meer vormen van ongewenst gedrag zijn geconfronteerd, zegt specifiek met agressie te maken hebben gehad. Bijna vier op de tien (38 procent) respondenten die agressie ervaren, hebben dit afgelopen jaar 10 keer of vaker meegemaakt. Bij 18 procent gebeurde dat in dezelfde periode 5 tot 9 keer. Bij 46 procent was dit 1 tot 4 keer het geval.

Ook bezoekers en familie

Patiënten zijn verreweg de belangrijkste bron van agressie (79 procent). 32 Procent van de ondervraagden zegt dat bezoekers en familie van patiënten de veroorzakers waren. In 16 procent van de gevallen gedroeg een collega zich agressief.

Intimidatie

Bij 70 procent van de ondervraagden die wel eens te maken hebben gehad met bedreigend gedrag, gaat het om intimidatie. Bijna een derde (30 procent) van de respondenten geeft aan dit gedrag sinds 2005 tien of meer keer te hebben meegemaakt.

Agressoren

Bij 85 procent van de deelnemers was het gedrag tegen hen gericht en bij 53 procent tegen een ander. Ook bij intimidatie waren patiënten de belangrijkste agressoren: in 53 procent van de gevallen waren het patiënten, in 29 procent van de gevallen bezoekers of familie van patiënten. Een kwart heeft het gedrag van collega’s en 22 procent dat van leidinggevenden als intimiderend ervaren.

Pesten

25 Procent van de deelnemers heeft te maken gehad met pesten. Bijna de helft van degenen die met pesten te maken hadden (45 procent) zegt dat dat afgelopen jaar 10 keer of vaker is voorgekomen. Een vijfde heeft in deze periode 5 tot 9 keer te maken gehad met pesten. In de helft van de gevallen werden deelnemers gepest door collega’s. Door 29 procent worden leidinggevenden en directie/management als bron van pesterijen genoemd.

Overwegen om te stoppen

Bijna driekwart (72 procent) van de respondenten geeft aan dat het genoemde gedrag zowel de werksfeer op de eigen werkplek, als het eigen werkplezier in negatieve zin heeft beïnvloed. Voor 41 procent geldt dat het hun gevoel voor eigenwaarde in negatieve zin heeft beïnvloed. Voor 30 procent geldt zelfs dat gedragingen als agressie, intimidatie en pesten redenen zijn om te overwegen te stoppen met hun huidige baan.

Aandacht voor veilig werken

Veilig werken in de zorg heeft aandacht nodig Van de vakbonden, maar ook van ondernemingsraden, van werkgevers, directies en leidinggevenden, aldus ABVAKABO FNV. Voor werknemers in de zorg organiseerde ABVAKABO FNV dit weekeinde drie workshops op het Nursing Event (zie ook: www.nursingevent2006.nl). (Bron: ABVAKABO FNV)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.