Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Laat zorgverzekeraars AWBZ niet uitvoeren’

Mark van Dorresteijn
Het voorstel om de AWBZ door concurrerende zorgverzekeraars te laten uitvoeren is niet verstandig, aldus de economen Erik Schut en Wynand van de Ven, omdat zorgverzekeraars geen belang hebben bij investeringen in goede AWBZ-zorg.
‘Laat zorgverzekeraars AWBZ niet uitvoeren’

Zorgverzekeraars hebben geen belang bij investeringen in goede AWBZ-zorg, omdat ze voorspelbaar verlies lijden op AWBZ-gebruikers, schrijven de hoogleraren economie Erik Schut en Wynand van de Ven van de Erasmus Universiteit in het economentijdschrift ESB. Ze wijzen op de imperfecties in de risicoverevening, waardoor zorgverzekeraars jaarlijks een voorspelbaar verlies van 1100 euro per persoon op AWBZ-zorggebruikers zullen lijden. Het is niet aantrekkelijk voor een zorgverzekeraar om de reputatie op te bouwen goede AWBZ-zorg in te kopen, want dan wordt deze opgescheept met een oververtegenwoordiging aan verliesgevende AWBZ-cliënten. De economen sluiten niet uit dat zorgverzekeraars zullen besluiten de AWBZ niet langer uit te voeren.

Risicoverevening werkt niet

Maar ook bij een perfect systeem van risicoverevening hebben de auteurs twijfels over uitvoering door concurrerende zorgverzekeraars. Voorwaarde voor concurrentie is dat voldoende verzekerden zijn geïnteresseerd in de kwaliteit van de ingekochte zorg en in staat zijn om deze kwaliteit te beoordelen. En dat zij, als zij niet tevreden zijn, bereid en in staat zijn van zorgverzekeraar te verwisselen.

Kortdurende op herstelgerichte zorg

Dat geldt niet voor gehandicapten, ggz-cliënten en ouderen met psychogeriatrische aandoeningen. De verzekerdenmobiliteit is onder ouderen in het algemeen al erg laag. Alleen de kortdurende op herstel gerichte AWBZ-zorg zou naar de Zorgverzekeringswet kunnen, aldus Schut en Van de Ven.

AWBZ in herfst op agenda

Het nieuwe kabinet zal zich naar verwachting snel over de AWBZ gaan buigen. Oud-staatssecretaris Bussemaker zou 1 april een knoop doorhakken over overheveling naar de Zorgverzekerinsgwet, maar de val van het kabinet stak daar een stokje voor. De Tweede Kamer verklaarde het onderwerp daarop controversieel. Demissionair minister Klink sprak in maart de ambitie uit om dit dossier klaar te maken voor besluitvorming door een volgend kabinet. Volgens ingewijden rekenen VWS-ambtenaren momenteel de financiële complicaties van alle varianten door. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

RVZ vindt rest-AWBZ niet nodig

SER wil AWBZ handhaven

Pakketmaatregelen AWBZ hebben effect volgens Klink

AWBZ-instellingen brengen onterecht diensten in rekening

Roland Berger relativeert marktwerking AWBZ

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. De argumenten gelden ook voor de basisverzekering. Zonder verevening gaat dat niet en ook hierbij zijn mensen doorgaans niet in staat een zorgverzekeraar echt te beoordelen, zeker niet als het gaat om kwaliteit van zorg en inkoop ed. Marktwerking en zorg…

  2. Lees alle reacties
  3. Albert, in de zorg voor de kwetsbaren in onze samenleving gaat de “verzekerde”(lees client) niet “shoppen”tussen diverse zorgverzekeraars. Ik werk in de zorg en heb veel te maken met kwetsbare clienten die zelf hun eigen zorg moeten gaan organiseren. Een enkeling zal met voldoende ondersteuning zich kunnen orienteren, maar de meeste mensen hebben wel iets anders aan hun hoofd dan dat ze met al hun problemen ook nog moeten gaan uitpluizen wie hun zorg het goedkoopste of het beste kan leveren. Laat dat liever gebeuren door een objectieve onafhankelijke organisatie.

  4. Deze economen spreken verwachtingen uit die niet gebaseerd zijn op feiten. Met het grootste gemak en met meer geloofwaardigheid kan het tegendeel beweerd worden. Verzekeraars zullen namelijk veel harder lopen om hun AWBZ klanten beter te bedienen dan thans het geval is. Verzekerden die ontevreden zijn over hun AWBZ verzekeraar zullen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Omdat de uitvoering van de zorgverzekering en de AWBZ in een hand liggen vormt dit een gezonde prikkel voor de verzekeraar om goed te presteren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.