Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Landelijk onderzoek naar behandeling hoge bloeddruk

Het UMC Utrecht leidt een landelijk onderzoek naar een nieuwe behandeling voor hoge bloeddruk. Het uitschakelen van de nierzenuwen kan patiënten helpen bij wie medicijnen niet werken. Gisteren is de eerste patiënt behandeld.
Landelijk onderzoek naar behandeling hoge bloeddruk

Aan het onderzoek zullen driehonderd patiënten deelnemen met moeilijk behandelbare hoge bloeddruk. Behalve medicijnen krijgen zij een ingreep waarbij de werking van de nierzenuwen wordt uitgeschakeld. Bij een succesvolle behandeling heeft een patiënt jarenlang een lagere bloeddruk dankzij één ingreep.

Gunstige resultaten
Nierspecialist Peter Blankestijn van het UMC Utrecht leidt het onderzoek. ‘In het UMC Utrecht hebben we de ingreep al bij meer dan honderd patiënten uitgevoerd in een eerder onderzoek’, zegt hij. ‘De resultaten zijn zo gunstig dat we het in groter verband willen bevestigen. Overigens werkt de behandeling bij sommige patiënten veel beter dan bij andere. Met het huidige onderzoek proberen wij ook beter te begrijpen waarom dat zo is.’

Zenuwverbinding
Bij de nieuwe ingreep schakelt de arts de zenuwverbinding tussen de nier en de hersenen uit. Het gaat om zenuwen die rondom de slagaders liggen die naar de nieren lopen. Via een bloedvat in de lies brengt de arts een katheter naar de nier. Door de katheterpunt te verhitten schakelt de arts de zenuwverbinding uit. Hoewel het werkingsmechanisme nog niet exact bekend is, blijkt uit verschillende kleine onderzoeken dat hoge bloeddruk afneemt na deze ingreep.

Onder controle
Niet elke hogebloeddrukpatiënt komt in aanmerking voor de behandeling. In het onderzoek worden patiënten onderzocht bij wie de bloeddruk niet goed onder controle is, ondanks het gebruik van drie soorten medicijnen. Effecten op kwaliteit van leven en kosten komen ook aan bod in de studie. Als effectiviteit en veiligheid worden bevestigd, is het te verwachten dat in de toekomst ook patiënten met minder ernstige hoge bloeddruk in aanmerking komen.

Financiering
Aan het onderzoek doen ongeveer twintig ziekenhuizen mee met patiënten uit heel Nederland. Blankestijn heeft het onderzoek opgezet op verzoek van het College voor zorgverzekeringen. Zorgverzekeraars vergoeden de ingreep sinds 1 januari 2013 voor de komende vier jaar. Op basis van het onderzoek besluiten ze daarna of de ingreep vergoed blijft. Het onderzoek kost ongeveer een miljoen euro. ZonMW financiert ruim de helft daarvan, ook de Nierstichting en katheterfabrikant Medtronic betalen mee.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.