Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Langere aanrijdtijd beperkt keuze zwangere vrouwen’

Redacteur Zorg+Welzijn
Het verschil in het aantal zwangeren per verloskundige zegt niets over de kwaliteit van zorg aan zwangere vrouwen, benadrukt Linda Rentes van de KNOV. Aantasting van de zorg zit meer in concentratie van verloskundige zorg in ziekenhuizen. “Gevolg is dat de keuzemogelijkheden voor vrouwen worden beperkt door langere aanrijdtijden.”
‘Langere aanrijdtijd beperkt keuze zwangere vrouwen’

“Concentratie van acute verloskundige zorg leidt tot een tendens in ziekenhuizen dat meer rekbaar met indicaties wordt omgegaan. Je ziet bijvoorbeeld dat gezonde vrouwen bij 41 weken sneller ingeleid worden voor de bevalling om grotere aantallen in het ziekenhuis te halen”, aldus Linda Rentes, vice-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Ook is er een beweging onder gynaecologen om het aantal bevallingen in ziekenhuizen om organisatorische redenen op te schroeven “om de boel draaiende te houden.”

Variatie

Het aantal verloskundigen op het aantal zwangere vrouwen varieert sterk per regio. Dat blijkt uit een rapport van het Nivel. De oorzaak hiervoor is, volgens Linda Rentes, een vrij vestigingsbeleid voor verloskundigen. Maar ook doordat verloskundigen niet worden meegenomen in de ramingen, die het aantal hulpverleners telt per gebied om de hulpverlening te waarborgen. De KNOV wil dat verloskundigen ook worden meegenomen in de ramingen.

Kwaliteitseisen

Toch heeft de variatie van het aantal zwangeren per verloskundige geen gevolgen voor de verloskundige zorg aan vrouwen, volgens Rentes. “Verzekeraars stellen contractueel kwaliteitseisen aan de zorg. In gebieden waar veel verloskundigen werkzaam zijn, is het gemakkelijker om aan die eisen te voldoen omdat er meer mogelijkheden zijn voor vervanging. In ‘legere regio’s’, waar verloskundigen minder bevallingen doen, is het moeilijker de deskundigheid op peil te houden.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Beschikbaarheid verloskundige zorg verschilt per regio

‘Aantal verloskundigen in ziekenhuizen neemt sterk toe’

Verloskundigen adviseren tegen thuisbevallingen Oss

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.