Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Leeftijdsuren VVT geen achterhaald concept’

Mark van Dorresteijn
Leeftijdsuren in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) zijn geen volkomen achterhaald concept. Dat vindt bijna tweederde (63 procent) van de bezoekers van Zorgvisie.nl. In totaal werd er 422 keer gestemd.
‘Leeftijdsuren VVT geen achterhaald concept’

In de strijd om een nieuwe cao VVT zijn de leeftijdsuren een belangrijk onderwerp. De bonden willen het huidige systeem van leeftijdsuren handhaven, terwijl de werkgevers dit juist willen afschaffen.

Scholing van werknemers

De bonden zijn weliswaar bereid om het systeem om te vormen, maar willen niet dat dit vermengd wordt met scholing van werknemers. “In het laatste voorstel van de werkgevers wordt een loonsverhoging geboden”, aldus bestuurder Wim van der Hoorn van Abvakabo FNV. “Maar zij pakken deze verhoging aan de andere kant weer terug door voor te stellen dat werknemers hun leeftijdsuren inzetten voor scholing. Zo wordt scholing een speelbal. Dat is niet eerlijk omdat werknemers scholing belangrijk vinden om betere zorg te kunnen verlenen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Ultimatum vakbonden cao VVT is verlopen

NU’91: ‘Jaarlijkse loonverhoging cao VVT is schone schijn’

‘Actie bij Tamarinde voor cao VVT geslaagd’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

 1. Leeftijdsuren hebben we hard nodig om dit werk te kunnen blijven doen.
  Verder biedt de werkgever (verplichte) scholing aan, dus daarom hoeven we ze niet in te leveren!!Wanneer komt er eens een goed ouderenbeleid? Kijk eens naar de Cao voorwaarden in Academische ziekenhuizen!

 2. Lees alle reacties
 3. Ben het met bovenstaande mensen helemaal eens!! Jammer dat de liefde voor het vak zo afgebakend wordt, door die veel beloofde woorden van al die managers in de zorg! ze beloven gouden bergen, scholing etc, om maar kwaliteitszorg te leveren, nou mooi niet. Zij de managers, en teamcoordinoren, zorgen er wel voor, dat dat zij bij blijven,d.m.v. scholing ze verdienen al zoveel, en maar praten en maar vergaderen, wij als ouderen moeten veel beschikken over een ijzeren discepline, met een wel heeel brede rug, om onze schouders er onder te zetten en als flonrence nigthingcale onze liefde voor het vak (Zorg) nog enigzins dragelijk te maken tot ons pensioen. Oudere werknemers zijn juist heel motiverend om te werken en te leren, maar door die mooie beloftes van al die managers, krijg je demotivatie, hetgeen resulteert in een hoog ziekteverzuim. Helaas zien veel werkgevers en managers dit niet in, ze denken alleen aan hun zelf, en als ze maar in de bubliciteit kunnen komen. Ik denk dat het wel eens goed zou zijn, i.p.v. van achter het bureau, om eens daadwerkelijk mee te werken op de werkvloer. Zoals dat ruim 30 jaar geleden was.Handen aan het bed!! motiverend, de jongeren die nu in de zorg werken,zijn na nog geen 20 uur in de week al moe. en het liefst willen ze zo snel mogelijk naar huis, of ook achter het bureau. Terwijl juist de ouderen met leeftijdsuren, die nog bijscholing zou moeten geven, en jongeren gaan begeleiden in het liefdevolle dankbare werk in de zorg.
  Zo zou je de jongeren veel beter kunnen motiveren in de zorg, en oudere werknemers minder ziekteverzuim,en door hun jaren lange ervaring gezond en wel en met een goede bijscholing, en waardering positief,( i.p.v.1% naar 5% salaris )gewoon iedereen tot 62 jaar laten werken. Inclusief de hoogopgeleiden, artsen, polici, marinemensen, etc. waarom stoppen deze al met 55 jaar??, dikke onzin. Zij hebben meestal tot bijna hun 30ste levensjaar gestudeert, zo ook veel jongeren onder ons, ja dit is om problemen vragen, betreft de werkloosheid, de pensioengerechtige leeftijd en het hoge ziekteverzuim, bij al die oudere, die zwaar werk verrichtten.

 4. Hoezo vinden verpleging en verzorging scholing belangrijk. Het is een must om je accreditatie als verpleegkundige te houden voor de big herregistratie. Tevens is het heel raar dat de ORT uitbetaald wordt over schaal 35 ook als je in een hogere schaal bent ingedeeld. Leeftijdsuren omzetten in scholing tja ik denk dat dit nog maar penuts is bij de rest van de waardeloze voorwaarden in (volgens een medewerker van nu91) de slechtste CAO die er bestaat. Ik werk met plezier als wijkverpleegkundige, hou me dat ten goede, maar voor het geld/ werkomstandigheden moet je nog steeds niet in de verpleging werken. Het is nog veel liefde werk!!!

 5. Waarom moet het altijd moeilijk
  Welke werkgever verlangd van zijn personeel dat zijn ouder wordend personeel dan maar op moet hoepelen .
  Voor sommige hebben we een stoel Geloof maar niet dat de jeugd onder deze werkdruk werkt
  Ik hoepel niet op na 40 jaar maar meld me ziek
  Ik heb rechten
  Geef de werkgevers inclusief het managment het nakijken
  Ze lossen het maar op
  met een onzincultuur van bureau zitters
  Ik wil gewoon mijn werk doen.
  Mensen op een humane manier verzorgen
  Er valt heel veel te besparen op een lulcultuur van kabinet en instellingen
  Maar dat mag een prof in de zorg niet vertellen
  Werkgevers mangelen liever mensen op de werkvloer
  De jufjes van 8 tot 5 hebben gelijk
  Dus mooi niet terug de werkvloer op en ophouden met je lulcultuur.
  Een mens is een mens en ieder weldenkend mens weet dat werken in de zorg zwaar is
  Ik vind het een zinloze discussie
  Werkgevers draaien bij en anders verharden die acties

 6. Als de werkgevers nog personeel in dienst willen houden zullen ze toch wel toe moeten geven aan de eisen van de bonden en achterban. De werkgever die hele dagen vergadert of op kantoor zit weet niks af van het werk dat er gedaan wordt in de zorg. Jongeren krijg je moeilijk in de zorg omdat ze liever 4 personeelsleden hebben met kleine contracten dan 1 fulltimer maar als je jongeren wilt zul je ook fulltimers moeten nemen. Ook als ze meer mensen in de ziektewet willen jagen moeten ze de vergrijzingsuren afschaffen want als je al 40 jaar in de zorg werkt raak je zo langzaamaan op en ben je blij dat je wat extra vakantie hebt. Jongeren zijn al opgebrandt als ze net in de zorg werken, laat staan als die ook ouder worden. De ouderen zijn minder ziek en hebben minder andere dingen waardoor ze zich afmelden. Dus behoud van extra uren en geen nachtdienst meer voor 55+

 7. Als ik zie dat ik met het ouder worden steeds harder en langer moet gaan werken, ( die leeftijdsuren krijg ik dan uitbetaald, maar daar heeft mijn lijf niks aan) snap ik niet hoe men denkt dat ik dat vol ga houden.Vakantietijd: week 1 40 uur,2 vrije dagen, week 2 40 uur en daarop aansluitend week 3 40 uur, dwz 80 uur achter elkaar en dan de 4 vrije dagen, die ik ziek van vermoeidheid in afzondering doorbreng! Het zal de werkgevers worst zijn, chantages als : “er is niemand anders”gaan bij mij niet meer op!
  Ik ben moe! Ik ben 58 jaar, werk al 40 jaar id zorg waarvan 30 jaar in de verpleging en ik heb gemerkt dat wij ouderen altijd de laatsten zijn die zich ziek melden…..tot nu toe….
  OP = OP

 8. Hoe stellen de wrkgevers het voor om tot 67 jaar in het uitvoerende werk te blijven functioneren in de gezondheidszorg? Zelf werk ik nu 41 jaar in de (wijk)verpleging.Bij tijd en wijlen lichamelijk en geestelijk zwaar werk. Ik werk bij Buurtzorg.Een platte organisatie zonder managementlagen.Een zegen voor de patient en de werknemers.maar er is geen sprake van dat ik in een andere functie binnen deze organisatie lichter werk kan gaan doen.Dat zou ook niet kunnen want dan ga ik mijn directe collega,s zwaarder belasten. Wij draaien alle diensten inclusief bereikbaarheid in de nacht.Hoe moet het straks als de lichamelijke klachten tgv ouder worden toenemen? Ziektewet in lijkt mij geen goed idee.Dan maar met de rollator de wijk in ?Juist in de gezondheidszorg is het werk meestal uitvoerend.Dicht bij de patienten.Daar moet eens goed naar gekeken worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.