Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leemhuis: ‘Doorgaan op de ingeslagen weg’

Redactie Zorgvisie
MAARSSEN - ZorgVisie organiseert op 3 november een verkiezingsdebat over de zorg. Vooraf vragen we politici en mensen uit de zorg naar hun wensen voor het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Dit keer Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van de NVZ.

Marktwerking

“Een nieuw kabinet moet allereerst doorgaan op de ingeslagen weg van meer marktwerking in de zorg. Niet als doel op zich maar omdat het leidt tot betere zorg voor de patiënten. Dat betekent bijvoorbeeld uitbreiding van het deel van de diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s) waarvoor vrije prijsonderhandelingen gelden, het zogehten B-segment, tot zo’n 70 procent in 2010. Tegelijkertijd moet er een oplossing komen voor de bekostiging van de acute en complexe zorg waarvoor vrije prijsonderhandelingen niet geschikt zijn. Hetzelfde geldt voor de financiering van onderwijs en onderzoek. Ook moeten de ziekenhuizen de verantwoordelijkheid krijgen voor hun vastgoed. De invoering van integrale tarieven lijkt nu op sterk water gezet te zijn, maar de NVZ verwacht dat een nieuw kabinet dit weer oppakt.”

Kader

“Bij de uitbreiding van het B-segment wordt vooralsnog uitgegaan van het budgettair kader zorg. De NVZ vindt dat dit slechts tijdelijk mag zijn. Na 2010 moet de vraag het aanbod bepalen en dient het budgettair kader te verdwijnen.”

Ict

“Om de doelmatigheid in de zorg te vergroten dient er stevig geïntvesteerd te worden in ict. Als ziekenhuizen dat uit hun eigen budgetten moeten doen, dan kunnen er maar kleine stapjes gezet worden. Een nieuw kabinet zou daarvoor, bijvoorbeeld door middel van voorfinanciering, geld beschikbaar moeten stellen. Ik kan me voorstellen dat hiervoor de aardgasbaten gebruikt worden.”

Bezuinigingen

“Als politieke partijen willen bezuinigen op de zorg door het terugdringen van de bureaucratie, dan kan een nieuw kabinet daar zelf een bijdrage aan leveren. Want een belangrijk deel van de regels komen uit Den Haag. Het huidige kabinet heeft beloofd om de administratieve lasten terug te dringen met 25 procent, maar de ziekenhuizen hebben daar weinig van gemerkt.”

Grenzen

“Een nieuw kabinet moet ook een discussie starten over de grenzen van de zorg. Op welke zorg hebben mensen recht? Want de mensen worden steeds mondiger, stellen steeds meer eisen en de innovatie gaat altijd maar door. Deze discussie hoort niet thuis in de behandelkamer van de dokter maar moet gevoerd worden in Den Haag.”

Kostenpost

“Tot slot vindt de NVZ dat de zorg niet alleen als een kostenpost moet worden gezien. Dankzij de ziekenhuizen, en dankzij bijvoorbeeld de steeds kortere ligdagen, kunnen mensen sneller weer in het arbeidsproces worden opgenomen. De zorg draagt er verder ook aan bij dat mensen zich beter voelen. Bovendien verdienen zo’n 180.000 mensen een inkomen in de Nederlandse ziekenhuizen.” (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Voor meer informatie over het verkiezingsdebat klik hier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.