Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Leenstelsel treft coassistenten onevenredig hard’

Mark van Dorresteijn
Een leenstelsel voor studenten treft geneeskundestudenten extra hard. Coassistenten zouden daarom een stagevergoeding van 250 euro per maand moeten krijgen, vindt Hein Handgraaf, voorzitter van het studentenplatform van de landelijke artsenvereniging KNMG.
‘Leenstelsel treft coassistenten onevenredig hard’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Van alle stagiaires in ziekenhuizen ontvangen alleen coassistenten geen structurele stagevergoeding. Coschappen worden door ziekenhuizen en medische opleidingen niet als stages gezien, omdat coassistenten geen productie leveren. Sommige gezondheidscentra geven geneeskundestudenten overigens wel een stagevergoeding.

Nauwelijks tijd voor bijbaan

Uit een enquête van KNMG Studentenplatform blijkt dat de meeste coassistenten meer dan 40 uur per week werken. ‘Ik loop zelf coschappen, ik ben vanochtend om half 8 begonnen en werk tot ongeveer 11 uur vanavond’, zegt Handgraaf. Door de vele werkuren hebben coassistenten volgens hem nauwelijks tijd voor een bijbaantje om in hun onderhoud te voorzien.

Bekostiging stagevergoeding

Volgens Handgraaf zijn er in Nederland ongeveer 3000 coassistenten. Een maandelijkse stagevergoeding van 250 euro zou op jaarbasis 9 miljoen euro kosten. ,,Een minimaal bedrag binnen de gezondheidszorg’’, zo betoogt hij. Handgraaf voegt eraan toe dat de stagevergoeding kan worden betaald uit een overheidsfonds om stages in de zorg te stimuleren. Bovendien kunnen ziekenhuizen de kosten deels aftrekken van de belasting.

Leenstelsel

In de politiek wordt momenteel gesproken over een leenstelsel voor studenten; de basisbeurs als gift wordt dan afgeschaft en omgezet in een lening. Dit zou vanaf 2014 in moeten gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.