Leiderschap belangrijkste factor voor kwaliteit verpleeghuis’

Sterk leiderschap is de belangrijkste succesfactor voor kwaliteit in een verpleeghuis. Die conclusie trekt bureau KPMG in een onderzoek naar het verband tussen de ervaren kwaliteit en de bedrijfsvoering, organisatiecultuur en organisatiestructuur.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Leiderschap-Adobestock-400.jpg
Foto: AdobeStock

Het onderzoek ‘Van goed naar geweldig door leiderschap’ is onlangs gepubliceerd. Het is uitgevoerd in opdracht van VWS. ‘Wat de verpleeghuiszorg nodig heeft, is sterk leiderschap. Leiderschap dat faciliteert en ondersteunt en gewenst gedrag en persoonlijke ontwikkeling stimuleert in alle lagen van de organisatie’, aldus KPMG. De ervaren kwaliteit staat los van de omvang van de instelling en de grootte van de overhead.

Vijf componenten
Het gaat om leiderschap in alle lagen van de organisatie, van raad van bestuur tot en met teamleiders. Goed leiderschap kenmerkt zich volgens de onderzoekers door vijf componenten: handelen naar een heldere visie

1
667

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

 1. Leiderschap als succesfactor voor de ouderenzorg?! Een even belangrijke als nuchtere ‘hartenkreet’ wat mij betreft.
  Alleen: voor leiderschap heb je leidinggevenden of leidinggevende ‘rollen’ nodig. En die zijn er in de zorg niet zo gek veel meer. Het onderzoek van KPMG pleit zelfs voor leiderschap in alle ‘lagen’ van de organisatie. Maar ook hier: die lagen zijn er niet zo veel meer.
  Tijd voor een nuchtere conclusie. Laten we , in plaats van iedere zorgprofessional of ieder zorgteam ‘zijn eigen management’ laten doen, deze rol (weer) groepsgewijs en gelegitimeerd beleggen.
  Goede maar vooral ook voldóende leidinggevenden, zorgen dat zorgprofessionals (kunnen) doen waartoe ze opgeleid en gemotiveerd zijn. In nauwe afstemming met elkaar komt het vervolgens tot goede zorginhoud, optimaal georganiseerd.
  Een investering die loont en niet eens zo gek veel hoeft te kosten bleek vorig jaar al (Berenschot, 2016).
  Annelies Kienhuis

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.