Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leiding Kwaliteitsinstituut ongewis

Het is nog onbekend wie de leiding krijgt over het nieuw op te richten Nationaal Kwaliteitsinstituut Gezondheidszorg (NKG). Tijdens het begrotingsdebat vorige week verklaarde minister Edith Schippers te zoeken naar een bestaand instituut waar het instituut voor de ontwikkeling van kwaliteitsindicatoren bij aan kan haken.
Leiding Kwaliteitsinstituut ongewis

Schippers zei vorige week woensdag letterlijk: “Ik wil geen nieuw instituut oprichten. Ik vind dat wij moeten zoeken waar zo’n instituut bij een bestaand instituut kan aanhaken, zodat wij niet iets nieuws gaan optuigen. Bundeling van krachten, daar ben ik naar op zoek.”

Extra instituut

Navraag bij het ministerie van VWS leert dat de uitspraak van de minister niet geïnterpreteerd moet worden alsof er geen apart instituut komt. Volgens VWS-woordvoerder Lilian Jansen komt er wel degelijk een extra instituut. “Het is de bedoeling dat bestaande instellingen de krachten gaan bundelen in een apart instituut. Het gaat hierbij om de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Zichtbare Zorg, het College voor zorgverzekeringen, de Nederlandse Zorgautoriteit, ZonMW, de Regieraad en DBC Onderhoud. Deze expertise wordt als het ware samengebald in een extra instelling.” Welke instelling de leiding gaat krijgen binnen deze samenbundeling kan Jansen nog niet zeggen. Zij verwacht hierover in het voorjaar van 2011 uitsluitsel te kunnen geven.

Leidende rol

Ten tijde van de aankondiging van het instituut door ex-minister Klink op 28 mei van dit jaar, zou de Regieraad Kwaliteit van Zorg aan zet zijn om het instituut vorm te geven. Op de vraag of zijn Regieraad straks de leidende rol gaat spelen in het nieuwe orgaan, antwoordt voorzitter Pieter Vierhout: “Wij zullen wel de regie nemen, maar hoe de leiding precies in elkaar zal steken blijft de vraag. Daar is VWS momenteel erg mee bezig. Welke andere kwaliteitsorganen er nog allemaal bij worden ondergebracht is ook afwachten.”

CvZ

Hoogleraar Frans Rutten van het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit schreef deze week nog een commentaar over het kwaliteitsinstituut in het Financieele Dagblad. Hij verwacht dat CvZ de lead gaat krijgen. “De Regie­raad is alleen een commissie met een secretariaat en begroting, terwijl het college pakketbeheerder is. Het lijkt mij dus logischer als het CvZ daadwerkelijk gaat leiden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Geen nieuw orgaan voor kwaliteitsinstituut van de zorg

Zorgverzekeraars gaan kwaliteitsbeleid artsen volgen

Verpleegkundigen hebben last van kwaliteitsindicatoren

IGZ: Kwaliteit thuiszorg moet beter

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.