Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Leidse zelfmeetdata gaan van de patiënt naar het systeem van de huisarts

Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
Huisartsenpraktijk Stevenshof in Leiden kan data die patiënten zelf vanuit huis genereren in het eigen Huisarts Informatie Systeem (HIS) zien. Inloggen bij ziekenhuis LUMC is niet meer nodig en de zelfmeetdata worden automatisch gefilterd en onderscheiden van professionele metingen, zeggen de initiatiefnemers.
Ontwerp Zonder Titel (12)
Premium

Thuismonitoring en patiënten zelf thuis

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  4 REACTIES

  1. Samenwerking aan gezonde leefstijl: prima. Maar zorg dan wel dat alle relevante disciplines zijn vertegenwoordigd. In dit geval: onafhankelijke Zorg-ICT (security) deskundigen. Want in deze casus lees ik dat een MDR class IIa app wordt aangeboden door een huisarts via een Google-forms opgaveformulier (disclaimer: ‘Never submit sensitive information’ maar wel met de vraag of ‘risico op hart- en vaatziekten’ vastgesteld?), en dat de data via verschillende partijen (GDPR/AVG: verwerkersovereenkomsten) loopt. O.a. via een HIS leverancier. Zorgt deze bijvoorbeeld standaard voor instelling van multifactor authenticatie? Data worden gefilterd en gescheiden: anonimisatie van medische patiëntgegevens is nogal complex (op niveau van genomics onmogelijk), zeker in een kleine huisartsenpraktijk. En de patiënt moet op voorhand zijn geïnformeerd en toestemming hebben gegeven over alle toekomstige gebruik. Kortom, leuk project met uitdagingen 🙂

   • Er zal ongetwijfeld goed over nagedacht zijn, maar voor de acceptatie en het vertrouwen in dergelijk eHealth verkeer (vergelijkbaar met digitaal betalingsverkeer) door zorgconsument én -aanbieder past m.i. altijd een kort stukje verantwoording over veiligheid en betrouwbaarheid.

  2. Lees alle reacties
   • Lees alle reacties
   • Alle PGO’s met een contract met VWS kunnen dit. Zij kunnen momenteel acht verschillende meetwaarden na registratie door patiënt uploaden naar een HIS of systeem van andere zorgaanbieder. Daar ligt de kans voor professionals en zorgorganisaties, zorg dat jouw DVZA/HIS-combinatie dit ook kan via het MedMij Afsprakenstelsel.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.