Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leonard Witkamp bijzonder hoogleraar Telemedicine

Mark van Dorresteijn
Leonard Witkamp is benoemd tot bijzonder hoogleraar Telemedicine aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). De leerstoel wordt mogelijk gemaakt door artsenfederatie KNMG. De benoeming gaat in op 1 december 2014 voor de duur van vijf jaar.
Leonard Witkamp bijzonder hoogleraar Telemedicine
Foto: Google+

Als bijzonder hoogleraar beoogt Witkamp de plaats van telemedicine in de zorg te verankeren door onderwijs en onderzoek, maar ook door innovaties actief onder de aandacht te brengen van wetenschappelijke verenigingen, belangenverenigingen, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en overheid.  In zijn onderzoek richt Witkamp zich op de verdere ontwikkeling van het Health Management Research model, een eerder ontwikkeld model voor ontwikkeling, onderzoek en implementatie van Telemedicine-diensten.

Witkamp

Witkamp is sinds 2001 directeur van het KSYOS TeleMedisch Centrum en ontwikkelt nieuwe telemedicine diensten, zoals teledermatologie of teleoogheelkunde, en schaalt deze op in de reguliere zorg. KSYOS werkt samen met meer dan 4.500 huisartsen en 2.500 medisch specialisten en paramedici op het gebied van telescreening, teleconsultatie en telemonitoring.

Telemedicine

Telemedicine is de invulling van eHealth vanuit de verantwoordelijkheid van de zorgprofessional. Ofwel, de toepassing van informatie- en communicatietechnologieën binnen de geneeskunde om te komen tot efficiëntere zorg. Telemedicine biedt patiënten en artsen de mogelijkheid om via de computer diagnoses te stellen, uitslagen te communiceren en informatie uit te wisselen. Het draagt bij aan betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede zorg en leidt tot meer eigen regie voor patiënten.

E-health

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Berichten in het dossier e-health gaan bijvoorbeeld over videocontact met thuiszorgmedewerkers of telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.