Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Lezers Zorgvisie: neem de total body scan in het basispakket op

Redacteur Zorgvisie
Circa 180 Zorgvisie-lezers reageerden online op de vraag ‘wat zou u doen bij een total body scan?’ Een meerderheid is van mening dat de kosten van een total body scan vergoed moeten kunnen worden in het basispakket van de zorgverzekering. Een minderheid is hier tegen.
ict
Getty Images / iStock

De total body scan is een vorm van medisch preventief onderzoek, waarbij nog geen sprake is van gezondheidsproblemen of klachten. Dit soort scans zijn in Nederland verboden. Daarom laten particuliere instellingen de scans in het buitenland uitvoeren. Er wordt volgens het Zorginstituut op dit moment onderzoek gedaan door het ministerie van VWS om te bepalen of het uitvoeren van total body scans kan worden toegestaan. Dit om de deugdelijkheid van de scans te controleren en burgers te beschermen tegen ongewenste effecten.

54 procent is voor

De kosten van een total body scan worden in Nederland momenteel niet vergoed vanuit het basispakket, hoewel anderzijds medische preventie als belangrijk en kostenverlagend voor de zorg wordt gezien.

De stelling van deze week luidde dan ook: ‘Kunnen de kosten van een total body scan worden vergoed in het basispakket van de zorgverzekering?’ Uit deze stelling blijkt dat 54 procent van de lezers vindt dat de kosten van een total body scan vergoed moeten kunnen worden in het basispakket van de zorgverzekering. Daartegen is 45 procent. Slechts 1 procent heeft hier geen mening over.

Actuele dilemma’s

Zonder wetenschappelijke pretenties te hebben, heeft de redactie van Zorgvisie de bezoekers van de site gevraagd hoe zij denken over actuele dilemma’s in de zorgsector. De eerste vraag in deze korte serie raadplegingen betrof mantelzorg bij dementie. Meer dan 80 procent van degenen die reageerden wilde dat volledig vergoeden vanuit de basisverzekering. Nu zit mantelzorg bij dementie in het geheel niet in het basispakket.

De tweede vraag betrof de vergoeding van Ritalin. Ondanks de sterke toename van Ritalin-gebruik en de relatieve onbekendheid met de werkzaamheid van het medicijn zegt 56 procent van de responderende Zorgvisie-lezers dat Ritalin ongelimiteerd vergoed zou moeten worden.

De derde vraag ging over de vergoeding van de behandeling voor obesitas. Een duidelijke meerderheid vindt dat ziekten die aantoonbaar verband houden met obesitas volledig vergoed moeten blijven.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.