Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LHV en NPCF hekelen RVZ-voorstel

Mark van Dorresteijn
De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en de patiëntenorganisatie NPCF zijn tegen het voorstel om huisartsen niet meer uitsluitend te betalen voor geleverd werk, maar ook voor het resultaat dat ze hebben bereikt.
LHV en NPCF hekelen RVZ-voorstel

Volgens de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) zou het voorstel ervoor moeten zorgen dat patiënten gezonder gaan leven, stoppen met roken, meer bewegen en gezonder gaan eten.

Achterstandswijken

De huisartsenvereniging denkt echter dat het huisartsen afschrikt om bijvoorbeeld in achterstandswijken te gaan werken, omdat daar relatief veel mensen wonen met een ongezonde levensstijl. Een woordvoerster noemt het “niet reëel” om huisartsen minder te betalen als ze er niet in slagen patiënten tot gezonder gedrag te bewegen. “Bij sommige groepen ligt dat nou eenmaal heel moeilijk. Het gevaar bestaat dat mensen helemaal niet meer naar de huisarts gaan als die altijd over roken, overgewicht of bewegen begint. De ervaring leert dat de opgeheven vinger en vermaningen vaak juist averechts werken.”

Uitdelen van bonussen

De NPCF is het met de huisartsen eens. Woordvoerder Jan Coolen denkt dat het uitdelen van bonussen beter werkt: “Er zijn huisartsen die er nu al in slagen om, met hulp van gespecialiseerde verpleegkundigen, het aantal amputaties en nierproblemen bij diabetespatiënten meer dan te halveren. Dat komt doordat de verpleegkundige al in een vroeg stadium adviezen geeft aan de patiënten. Dergelijke projecten moeten een financiële beloning krijgen.” Ook huisartsen die heel nauw samenwerken met de thuiszorg en op die manier voorkomen dat ouderen in het ziekenhuis belanden, verdienen naar zijn mening een bonus. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Burger moet breken met ongezond gedrag’

Specialisten zien niks in hogere premie voor ongezonde mensen

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.