Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties25

LHV: ‘SOS-arts is niet wenselijk’

Redactie Zorgvisie
Het initiatief van de 24 uur per dag bereikbare SOS-arts, een doktersdienst die huisbezoeken regelt voor patiënten, is overbodig en niet wenselijk. Dat meldt een woordvoerder van de Landelijk Huisartsen Vereniging (LHV). ‘Dit initiatief leidt alleen maar tot onduidelijkheid.’

Initiatienemer Arnold Verhoeven reageert dat hij als een breekijzer werkt om de macht van dit “old boys network” te breken. “Het is een elitaire gilde. Ik kreeg van de voorzitter Steven van Eijck te horen dat wij een veredelde pizzakoerier zijn. Toen is het contact verbroken, maar in de tussentijd krijg ik steeds meer steun van de huisartsen zelf. Ook die zijn klaar met de macht van dit bolwerk.” Volgens Verhoeven laat de vereniging zich goed betalen voor haar rol als belangenbehartiger. Verder zou de LHV ook het aantal leerplaatsen bepalen en zo moedwillig een krapte op de markt in stand houden.”

Bereikbaarheid

“Er is geen tekort aan huisartsen”, meldt het LHV. “Nederland kent een landelijke huisartsendekking. Zeven dagen per week en 24 per dag kan iemand terecht bij een huisarts.” Volgens de woordvoerder is de nieuwe doktersdienst “vooral overbodig”. Verder zal een SOS-arts niet beschikken over een epd, volgens de huisartsenvereniging. “En ook een reguliere arts legt huisbezoeken af, maar alleen als dat nodig is.” De LHV zegt open te staan voor de concurrentie van nieuwe spelers op de markt. De woordvoerder wil niet ingaan op de beschuldigingen van zorgondernemer Verhoeven, die ondertussen zijn digitale steunbetuigingen verzamelt. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

SOS-arts klaagt verzekeraars aan bij NMa

SOS-arts gaat door in Brabant

Meerderheid artsen maakt bezwaar tegen epd

NZa: huisartsen verdienen te veel

25 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. het zal best zo zijn dat sos arts niet wenselijk is, maar wel degelijk noodzakelijk. er zijn voorbeelden te over van situaties waarin de laksheid cq ongeinteresseerdheid van een huisarts geleid heeft tot drama’s, zowel bij kinderen als bij ouderen. de lhv legt eigenlijk met hun artikel precies de vinger op de zere plek… iedereen kan 24 uur per dsag, 7 dagen per week terecht bij een huisarts. de essentie is dat we een arts aan huis willen hebben als we dat nodig achten. liever 10 keer teveel langskomen, dan 1 keer te weinig. en als het om een kind of familielid gaat, lijkt het me dat de meeste mensen daar graag voor willen betalen.

 3. Het is dat je een dokter nodig hebt maar hoelang zullen de mensen dit nog pikken? Hun argumenten tegen sos-arts zijn alleen maar bedoeld om concurrentie buiten de deur te houden maar zeg eens eerlijk, als je zoveel geld kunt verdienen met op je reet te zitten doe je er toch alles aan om dat te behouden?

 4. Volgens de LHV is SOS-arts “vooral overbodig”. Mogen wij dat als betalende klanten van gezondheidszorg dat a.j.b. zelf bepalen? Dat is nu precies de ouderwetse arrogantie in het doktorengilde (wij weten wat goed voor u is) waar we al heel lang schoon genoeg van hebben.

 5. Als de LHV denkt dat er geen noodzaak is dan zal het vanzelf wel doodbloeien. Ik ben er echter van overtuigd dat als dit initiatief eenmaal goed is opgezet en een beetje loopt de LHV op de knieen moet en dat ze dit op voorhand al inzien. 15 jaar terug moest je al smeken om de huisarts op bezoek aan huis te kunnen krijgen. Ik weet dat mijn moeder toen belde omdat ze niet zomaar de deur uit kon met 4 jonge kinderen in huis. Iemand die niet een beetje eigen bijdrage wil betalen kan altijd nog zelfstandig naar de huisarts of huisartsenpost. Als SOS arts een beetje loopt voorspel ik daar erg lege wachtkamers.

 6. Wel eens met twee peuters om 11 uur ’s avonds op de tram gestapt, overgestapt op de bus om naar een huisartsenpost te gaan, omdat één van de twee kindjes 40 graden koorts had, een bloedneus en niet meer wilde drinken?
  Dokter van Eijck weet zeker niet hoe dat voelt voor een moeder, of voor de kindjes.

 7. Hou op met dit kinderlijke geruzie,en laat sos arts zo spoedig mogelijk van start gaan,jullie van de lvh hebben geen problemen om een arts aan je bed te krijgen,jullie helpen elkaar wel onderling,maar ik heb met een vriendin 3 jaar geleden bijna 3 uur naast haar dode moeder zitten te wachten tot er een arts kwam om haar dood te verklaren
  Antwoord van de huisartsenpost?Een dode is geen spoedgeval,en diegene wat er naast moeten zitten wachten dan?

 8. Misschien is het wel noodzakelijk de naam huisarts te herzien. Waar vindt je tegenwoordig nog een echte “huisarts”.
  Hooguit op het plaateland of in een klein dorp.
  Men moet toch tegenwoordig naar de huisarts of huisartsenpost toe.
  Het is onderhamd een uitzondering als je eigen huisarts bij je thuis komt.

 9. SOS-arts moet er gewoon komen. Als zorgverzekeraars zo graag willen bezuiningen is hier hun kans. Minder mensen op de EHBO, geen vervoer voor de dienstdoende huisarts die ’s nachts niet mag rijden. En het belangrijkste DE PATIENT WORDT GEHOLPEN ZOALS HET HOORT. Dus LHV kom van je troon af en sta open voor iets nieuws.

 10. Wat ik me nog als de dag van vandaag kan herinneren is dat ik, toen ik op de Middelbare school zat, werd gebeld dat ik naar huis moest komen, want mijn moeder had me nodig…
  Thuisgekomen zat heel de badkamer onder het bloed, want er was een spatader gesprongen bij mijn moeder. Ik schrok me kapot! Mam had de dokter gebeld en hij had geen tijd om langs te komen. Nu moest ik met mijn moeder achter op de fiets naar de huisarts fietsen. Mijn moeder was zo’n 30 kg zwaarder en het bloed droop door de doek om haar been die ze zelf moest vasthouden. Het is allemaal goedgekomen, maar wat had ik toen graag een SOS-arts over de vloer gehad! Zo onhandig een arts moeten gaan bezoeken is toch niet normaal?!

 11. Ik ben op de persconferentie geweest van SOS Arts in Den Haag en daar werd duidelijk voorgerekend door een spreker van een extern bureau welke ook voor zorgverzekeraars prognoses opstelt, dat de komst van SOS-Arts mogelijk 250 miljoen euro zou besparen op de spoedeisende eerste hulp! Ook zijn er cijfers van het NIPO onderzoek die aangeven dat bijna heel Nederland graag SOS-Arts ziet komen. Ook geeft het rapport aan dat velen er een eigen bijdrage voor over hebben. De zorgverzekeraars vragen zich ‘vanalles’ af, maar houden de deur voorlopig dicht. Ga aan tafel zitten met SOS-Arts en laat deze vragen beantwoorden en maak het mogelijk! Heel Nederland blij. Het imago van de Nederlandse zorg mag best een oppoetsbeurtje hebben. Nu is hier de kans. Ik zie de kopteksten al voor me in de advertenties van de concurerende zorgverzekeraars: SOS-Arts bij ons in het basispakket!

 12. Een pizzakoerier komt zo aan huis en een huisarts liever niet, terwijl je de huisarts toch belangrijker zou inschatten. De patient staat niet centraal. De klant bij New York Pizza daarentegen wel. Steven van Eijck heeft toch iets om over zijn eigen domme opmerking na te denken. Het idee van SOS Arts geeft me persoonlijk een fijn gevoel dat hoort bij welvaart. Waarom heeft geen huisarts of huisartsen organisatie daar eerder aan gedacht en moet zo’n prachtig initiatief van een Nederlandse Fransman komen? Een goed moment voor de LHV om het initiatief van harte te ondersteunen.

 13. Waarom torpedeerd de LHV een goed plan om onnodige belasting van de 1ste hulpposten van de ziekenhuizen of HAP te ontlasten (zie tv programma’s als ingang oost of de huisartsenpost)door via deze rondreizende artsen de vragen voor de patienten om meer zekerheid over hun kwaaltje te beantwoorden.
  Ook kun je voorkomen dat er verkeerde interpretaties tijdens telefonische consulten leid tot veel menselijk leed bij zowel patient als beoordelaar.
  Dus stop dit onnodig kinderachtig gezeur!

 14. LHV zegt geen tekort aan huisartsen. Groot Nipo onderzoek zegt dat 90% van Nederland SOS-Arts graag ziet komen en ontevreden is met de huidige situatie. Dus we hebben voldoende huisartsen, maar niemand wil ’s nacht of in het weekend op ‘huis’ bezoek! Als alleenstaand moeder met 2 kinderen heeft graag de ‘huis’arts aan huis als een van mijn kinderen met hoge koorts op bed ligt. Moet ik met beide kinderen van 3,5 jaar naar de huisartsenpost… Nou, dat kan anders. Daar heb ik graag een eigen bijdrage voor over. SOS-Arts moet er komen!

 15. Als gewone burger is het knap ingewikkeld om bij een huisarts terecht te kunnen. Misschien is er dan geen tekort…dan vraag ik me wel af waar de tijd van de huisarts dan in gaat zitten, wanneer het voor mij nodig is om drie dagen te moeten wachten om op een afspraak te kunnen komen. Het kunnen bellen van een huisarts, die dan ´gewoon´ zonder gedoe bij je aan huis komt, vind ik wel wenselijk. Er zijn genoeg situaties te bedenken waarbij het dan mogelijk is om sneller mensen uit onzekerheid te halen, maar ook daadwerkelijk sneller en efficienter zorg in te zetten, en daarmee onnodige verergering of client-lijden te voorkomen. Het is bijzonder jammer dat de LHV niet wil kijken wat de meerwaarde kan zijn. In mijn ogen is de zekerheid dat er een dokter komt, wanneer ik er om bel, voor veel mensen ook stressverlagend, dus een gewenste ontwikkeling.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.