Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

LHV start eigen kostenonderzoek om NZa te controleren

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Landelijke Huisartsen Vereniging is een eigen onderzoek gestart parallel aan het NZa-kosten- en inkomensonderzoek. Daarmee gaat de LHV de uitkomsten en conclusies van het onderzoek dat de NZa doet naar huisartsenpraktijken 'toetsen en zo nodig bestrijden'.
LHV start eigen kostenonderzoek om NZa te controleren

Dat laat de LHV vandaag weten. De NZa doet een kostenonderzoek in opdracht van minister Schippers om nieuwe tarieven voor huisartsen vast te kunnen stellen. De NZa kijkt daarbij naar tijdsbesteding en praktijkkosten. Voor het onderzoek heeft de NZa zelf huisartsen geselecteerd.

Fouten

Vorige week wist de LHV te melden dat in het praktijkkosten- en inkomensonderzoek van de NZa ‘ernstige fouten’ zijn gemaakt. Een deel van de aangeschreven huisartsen zou ten onrechte gedetailleerde omzet- en productiegegevens van andere huisartsen hebben ontvangen. Daarop liet de NZa weten de gemaakte fouten te betreuren. Bij het versturen van de vragenlijsten voor het kostenonderzoek huisartsen hebben drie van de 400 huisartsen de gegevens van een andere praktijk ontvangen. De NZa zegt excuses te hebben aangeboden aan de betreffende huisartsen. De Zorgautoriteit zegt niet meer signalen te hebben ontvangen van dergelijke verwisselingen. Ook zou de LHV nog geen nieuwe gevallen hebben aangedragen bij de NZa.

Diepteanalyses

De LHV wil de representativiteit van de NZa-steekproef onderzoeken en eigen diepteanalyses uitvoeren. Daarom wil de LHV dat huisartspraktijken die door de NZa zijn geselecteerd de NZa-vragenlijst in kopie naar de LHV te mailen. Voor dit contra-onderzoek schakelt de LHV econometristen in ‘die ervaring hebben met kostenonderzoeken door de NZa’. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP/ Lex van Lieshout

Lees ook:

NMa beboet LHV: een wederzijds foutenfestival

NMa: LHV krijgt boete van 7,7 miljoen wegens marktbeperking

Huisartsenkorting zorgt voor veel verwarring

2 REACTIES

  1. De opstelling van de NZa is: we gaan naar de rechter. De structuur vd wet lijkt op die wetten in de periode net na de afschaffing van de slavernij in de USA. Negers werden ook na de afschaffing gelyncht en dat mocht niet! Nee ze moesten eerst voor de rechter komen terwijl het oordeel hetzelfde zou zijn: Give them a fair trial and shoot them.

  2. Lees alle reacties
  3. Zolang de Overheid niet “onmiskenbaar onrechtmatig” handelt kan de NZa doen en laten wat zij wil. Tegenonderzoeken halen dan ook niets uit. Statistische representativiteit van het NZa onderzoek en de door de NZa gewenste uitkomsten doen wel ter zake: is de steekproef wel representatief? Daar valt wel wat op af te dingen. Laat een statisticus daar eens naar kijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.