Liefdevolle zorg mission impossible voor wijkverpleegkundige’

Draconische verantwoordingseisen over veiligheid en financiën zadelen wijkverpleegkundigen in de praktijk op met onmogelijke dilemma’s. ‘De systeemwereld belemmert liefdevolle zorg’, zegt Joris Slaets.
Joris Slaets450.jpg
Joris Slaets

Alle missie-statements van care-instellingen stellen tegenwoordig het ervaren welbevinden of het leefplezier van oudere mensen centraal. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er is een enorme kloof tussen de mooie woorden in beleidsvisies en de praktijk van de werkvloer. Dat merkt Joris Slaets, hoogleraar ouderenzorg en directeur Leyden Academy on Vitality and Ageing, steeds opnieuw in de zorginstellingen die hij begeleidt. ‘Ik heb contact met de vooruitgeschoven teams die van het bestuur de opdracht krijgen om de nieuwe visie te realiseren. Beleidsmakers hebben geen idee hoe vastgeroeste systemen voor verantwoording het bieden van liefdevolle zorg in de

1
95

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.