Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Liquiditeitseis gemeenten is onzinnig’

De liquiditeitseis die gemeenten in WMO-aanbestedingen stellen aan gemeenten is onzinnig. Dat heeft de rechter bepaald in een rechtszaak die zorgaanbieder Zuwe won van vijf gemeenten.

De meeste gemeenten hanteren een maatstaf voor liquiditeit (vlottende activa gedeeld door passieve activa) die ook gebruikelijk is in een commerciële omgeving, namelijk één. Dat staat ook in het modelbestek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Maar volgens de rechter is dat geen redelijke eis, omdat de financiering in de zorg anders is. Daardoor zegt die eis niets over de werkelijke kredietwaardigheid op korte termijn.

PWC: liquiditeit zorgaanbieders altijd laag

Ook Frank van Kommer van accountantskantoor PWC vindt de liquiditeitseis onzinnig. “Geen enkele intramurale zorgaanbieder komt boven de één uit. De richtlijnen van de overheid zorgen ervoor dat de liquiditeit van zorgaanbieders laag blijft.”

Bouwprojecten drukken liquiditeit

Zuwe heeft een liquiditeitsratio van 0,4, blijkt uit het jaarverslag. Die is zo laag omdat Zuwe bouwprojecten onder handen heeft. De regelgeving verplicht Zuwe om daarop een kortlopende lening te nemen van 15 miljoen euro. De gemeenten Bodegraven, Nieuwekerk aan den IJssel, Reeuwijk, Waddinxveen en Zevenhuizen-Moerkapelle hanteerden een liquiditeitseis van 0,5. De gemeenten moeten de aanbesteding opnieuw organiseren. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.