Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Locatie Domus Magnus onder verscherpt toezicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft woonzorglocatie Holland in Baarn voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Het risico op onveilige zorg bij locatie Holland is te hoog.
locatie holland.foto. china crisis (wiki).gif
Foto: China crisi (wiki)

Dat meldt de Inspectie. 

Veiligheidsrisico
De zorg in de statige zorgvilla voldoet niet aan de normen, constateert de Inspectie. Daardoor is het risico op onverantwoorde en onveilige zorg groot. De IGZ heeft onvoldoende vertrouwen dat deze locatie van Domus Magnus zonder extra maatregelen binnen een redelijke termijn de voortdurende tekortkomingen kan oplossen.


Inspectie
Tijdens het inspectiebezoek bleek dat de zorginstelling niet voldeed aan een groot deel van de getoetste normen. Locatie Holland is in februari 2016 overgenomen door Domus Magnus. De termijn om verbeteringen door te voeren, was daarom verlengd. De IGZ bracht op 20 juni 2016 opnieuw een bezoek. Tijdens dit bezoek bleek dat locatie Holland nog steeds niet voldeed aan het merendeel van de getoetste normen.

Veel onduidelijk
Sinds de overname is het Domus Magnus niet gelukt om de nodige verbeteringen op tijd door te voeren. Zo waren tijdens het inspectiebezoek onder andere de cliëntdossiers niet op orde. De afspraken over de zorg aan bewoners waren niet navolgbaar. De zzp-ers hadden geen toegang tot de cliëntdossiers. Zij konden dus geen zorgleefplannen inzien en ook niet zelf rapporteren. Ook werden de vrijheidbeperkende maatregelen onzorgvuldig toegepast. Afspraken over waarom, hoe en wanneer de vrijheidsbeperking werd ingezet, waren niet bekend bij de medewerkers.

Domus Magnus
Directeur Erwin Miedema van Domus Magnus zegt de bevindingen serieus te nemen: ‘We onderkennen de geconstateerde verbeterpunten die de inspectie in het rapport heeft neergezet. Bij de fusie met DS Verzorgd Wonen was het ons bekend dat locatie Holland extra aandacht verdiende. Wij hebben daarom voorafgaand aan de fusie contact gezocht met de Inspectie. Zij waren positief over het feit dat Domus Magnus zich over locatie Holland ging ontfermen. Na de fusie zijn we direct een verbeterplan gestart, maar we zijn er nog niet. In samenwerking met de Inspectie gaan we werken aan de verdere aandachtspunten.’ 

Ouderenzorg
Locatie Holland biedt ouderen een kleinschalige woonomgeving met zorg aan. Het voormalige Chinese landhuis ‘Villa Peking’ stamt uit 1791. De villa is tussen 1813 en 1890 in bezit geweest van de koninklijke familie. Daarna werd een gedeelte van het huis gesloopt en een nieuwe villa in neorenaissance-stijl eromheen gebouwd. Sinds 2014 is het een woonzorglocatie waar cliënten wonen met verschillende zorgvragen. Het Belgische vastgoedfonds Aedifica heeft de villa in Baarn onlangs aangekocht, evenals drie andere panden van Domus Magnus. 

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.
Lees meer >>

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

 

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.