Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Loonachterstand zorgpersoneel juist opgelopen

Twee jaar na het advies van de SER om de loonachterstand van zorgwerknemers weg te werken, is het tegenovergestelde gebeurd. De salarissen zijn ten opzichte van de marktsector en de overheid juist verder achteropgeraakt.
Inkomensverschil
Beeld: Ezio Gutzemberg/stock.adobe.com
Premium

Uit cijfers van het Centraal

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  7 REACTIES

  1. Denk dat het tijd wordt om de loonkloof te dichten inderdaad wil je goede mensen vast houden, zowel in ziekenhuizen als daarbuiten. Voor paramedici geldt echter veelal dat de lonen voor medewerkers zelfstandige praktijken weer fors achterlopen bij de ziekenhuizen, dus daar wordt weer jaloers naar ziekenhuis CAO’s gekeken. Denk dat het fair is dat er dus niet enkel naar ziekenhuizen wordt gekeken, maar ook naar de vrijgevestigde praktijken.

  2. Lees alle reacties
  3. Eens met het dichten van de loonkloof.
   Het schaars noemen van deze zorgprofessionals vraagt wel om nuancering. Nederland heeft volgens de OESO met 11,1 verpleegkundigen per 1000 inwoners er aanzienlijk meer dan het EU-gemiddelde van 8,3. Maar als zij 30-40% van hun tijd bezig zijn met (deels zinloze) administratie, worden zij vanzelf schaars.

   • Lees alle reacties
   • RE: In Nederland is 2,14% van de werkende bevolking ( CBS ) ingeschreven in het wettelijk BIG register als verpleegkundige en daarvan werkt 1,6% in het buitenland. In NL : Ca 51% werkt in AGZ/UMC, ca 23% in GGZ/GHZ, ca 22% in VVT en ca 2,5 % in overige branches. Vraag is of OESO dezelfde breedte van het containerbegrip van “De Zorg” als werkplekken telt? Overigens betreft het BIG register personen en geen Fte ! In NL werkt met gemiddeld 70% van fte per week en fte is 36 uur. Het BIG register verlangt bij iedere beroepsmatige herregistratie een gemiddelde werkweek van 8 uur per week, gedurende de afgelopen vijf jaren in een passende functie. Dus: ik betwijfel het vergelijk het cijfer van 8,3 per 1000

  4. Passende zorg vraagt ook om passende honorering. Het “opsluiten” van de arbeid van verpleegkundigen, verzorgenden IG, helpenden, geprofileerd/gespecialiseerd verpleegkundigen en verzorgende IG, verpleegkundig onderzoekers en verpleegkundig specialist in de tarieven van ziekenhuizen enz. is niet meer van deze tijd. De onderscheiden indicaties voor inzet van deze schaarse zorgprofessionals zullen meer zichtbaar moeten worden. Zij bieden immers een belangrijke bijdrage IN het primair proces!

  5. Daarnaast lijkt het me ook interessant om eens naar de gevolgen van salarisverhogingen te kijken. Als deze kostenstijgingen niet volledig worden gecompenseerd in de tarieven en omzetplafonds bij de zorgverzekeraars en zorgkantoren, dan zullen de zorgmedewerkers nog harder moeten werken of zal de zorg (nog) verder verschralen.

  6. Loonkloof van verpleegkundigen en verzorgenden IG blijkbaar nu nog groter dan 8% op marktsectoren. We hoeven niet naar de publieke sector ( ambtenaren) te kijken, want voor het grootste deel kan de gezondheidszorg tot de marktsector beschouwd worden! Allen nu dus tenminste één loonschaal FWG omhoog?
   Nb een loonkloof van nu 10% betekent ook een vergelijkbare kloof in de pensioengrondslag!

  7. Dat krijg je als een minister zegt dat je in de zorg moet dienen en niet verdienen. Dank je Hugo!!!
   In een rechtszaak van een GGZ aanbieder versus Zilveren Kruis over het overschrijden van het omzetplafond had de advocaat van Zilveren Kruis het gore lef om die zin te zeggen;”In de zorg moet u dienen, niet verdienen.” De rechter was ook niet blij met deze uitspraak en die uitspraak is ook verwijdert uit de transcriptie van de rechtszaak. Deze Zilveren Kruis advocaat was van advocatenkantoor Loyens & Loeff en diende de zaak met een “schamel” uurtarief van 700+ euro.
   De GGZ aanbieder heeft de rechtszaak helaas verloren maar in hoger beroep oordeelde de rechtbank Den Haag gedeeltelijk in het voordeel van de GGZ aanbieder en die kreeg geld terug van Zilveren Kruis.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.