Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LUMC opent uitgebreid patiëntportaal

Mark van Dorresteijn
Patiënten in het Leids UMC hebben toegang gekregen tot een uitgebreid patiëntenportaal. ‘Met het patiëntportaal verandert de relatie tussen arts en patiënt’, vertelt Fred Boer, programmamanager Vernieuwing Zorg en anesthesist in het LUMC.
LUMC opent uitgebreid patiëntportaal
Foto: ANP - Roos Koole

Het portaal geeft patiënten toegang tot een gedeelte van het medisch dossier, e-consult, vragenlijsten en afspraken. Daarnaast zijn laboratoriumuitslagen, allergie-informatie, een medicatie-overzicht en brieven voor verwijzers in te zien. Met het portaal kunnen patiënten zich volgens het ziekenhuis goed voorbereiden op een bezoek aan de polikliniek. Gesprekken tijdens het spreekuur kunnen daardoor over wezenlijke dingen gaan. Het LUMC-patiëntportaal is in samenwerking met een groep betrokken patiënten ontwikkeld.

Betrokkenheid patiënten

Patiënten die gebruik maken van het portaal zijn actiever betrokken bij hun behandelproces. Boer:

‘Met het patiëntportaal verandert de relatie tussen arts en patiënt. Een patiënt die over meer informatie beschikt, kan een actievere rol aannemen in de spreekkamer en meedenken over het besluitvormingsproces. De arts zal informatie moeten uitleggen en zorgen voor duidelijke taal.’ Om het gebruik van het portaal te stimuleren, heeft de raad van bestuur afdelingen verplicht gesteld dat informatie voor de patiënt in de breedte beschikbaar komt. ‘Wanneer er nieuwe functionaliteiten zijn, worden deze met alle afdelingen besproken, ingericht en organisatorisch opgepakt. Bijvoorbeeld formulieren waarin de patiënt bevraagd wordt of de e-consulten.’

 

Toekomst

Het eigen medische dossier is nog niet te downloaden uit het portaal. ‘Patiënten kunnen wel een pdf-dump krijgen van hun dossier, maar via het portaal is dat nu niet mogelijk. Voor een goed overdrachtsdossier moet namelijk uit meerdere bronnen binnen het ziekenhuisinformatiesysteem worden geput.’ Ook zijn medische beelden en pathologie-uitslagen nog niet beschikbaar voor patiënten. ‘Uit ervaring weten we dat deze beelden en uitslagen veel vragen oproepen. Daarom is er voor dit moment vanaf gezien om die nu al beschikbaar te stellen. Wanneer deze wel beschikbaar worden gesteld is nog niet duidelijk.’ Wel werkt het LUMC aan andere uitbreidingen van het patiëntportaal. ‘Bijvoorbeeld door medische meetapparatuur via het portaal aan het dossier van de patiënt te koppelen. De eerste pilots hiervoor zijn al gestart.’
Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.