Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maasstad Ziekenhuis onder toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam per direct onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie neemt de stap omdat ze betwijfelt of de raad van bestuur op korte termijn de juiste maatregelen treft om verdere verspreiding van de klebsiella pneumoniae bacterie te voorkomen.
Maasstad Ziekenhuis onder toezicht

De inspectie houdt nadrukkelijk ook de mogelijkheid open om alsnog een opnamestop in te stellen. Dat zei inspecteur generaal Gerrit van der Wal vanochtend op radio 1. Dat gebeurt als blijkt dat een van de vier nieuwe sterfgevallen te maken heeft met een besmetting op een andere afdeling. Tot nu toe was de bacterie alleen op de intensive care aangetroffen.

Te langzaam

In een persverklaring uitte de inspectie tot eind vorige week nog vertrouwen dat de raad van bestuur in staat was om het beleid voor infectiebestrijding te verbeteren. Tijdens een inspectiebezoek op 12 juli concludeerde de inspectie echter dat de raad van bestuur hierin onvoldoende snel opereerde. Daarop heeft de inspectie aangedrongen op concrete verbeteracties. Gisteren legde de inspectie een onaangekondigd bezoek af om de voortgang te controleren en werd wederom vastgesteld dat er te weinig voortgang zit in deze verbeteracties.

Sterfgevallen niet gemeld

Ook was de inspectie begin deze week niet geïnformeerd over de vier nieuwe sterfgevallen waarover de NOS woensdag berichtte. Het dodental ligt nu op 25. Van drie van de patiënten is inmiddels zeker dat zij al langer met de multiresistente ziekenhuisbacterie besmet waren. Van een vierde patiënt is dit nog niet duidelijk. Zorgelijk is dat een van de overleden patiënten op de brandwondenafdeling lag. Tot op heden kwam de bacterie hier niet voor.

Ikazia

Uit angst voor de superbacterie kloppen patiënten uit het Maasstad Ziekenhuis steeds vaker aan bij andere ziekenhuizen in de omgeving. Ikazia-directeur Rob Kievit wordt regelmatig gebeld door mensen die naar het Maasstad zouden gaan, maar nu voor het Ikazia kiezen. In het Algemeen Dagblad zegt hij: “We isoleren ze direct na opname en testen ze op de bacterie.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer

Bestuurder Maasstad Ziekenhuis verdinet het meest

Opnieuw besmette patiënten overleden in Maasstad

Maasstad Ziekenhuis screent 1804 patiënten extra

‘Maasstad Ziekenhuis pakte infecties te laat aan’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.