Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maasstad Ziekenhuis ontslaat intensivist

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een van de op non-actief gestelde intensivisten van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis verlaat de instelling.
Maasstad Ziekenhuis.jpg

Dat meldt het Maasstad Ziekenhuis.

Ruzie
De vertrekkend intensivist stond sinds januari dit jaar op non actief. Dit vanwege spanningen binnen de vakgroep. Met een collega die ook op non actief was gesteld, lopen de gesprekken nog. Een half jaar geleden startte het ziekenhuis een onafhankelijk onderzoek naar aanleiding van de samenwerkingsproblemen. Er is externe begeleiding ingezet voor de vakgroep. De vakgroep is aangevuld met twee nieuwe intensivisten, een derde begint dit voorjaar. Het ziekenhuis verzekert dat er bij twijfel aan de bezetting mogelijk minder IC-bedden worden bezet.     

Patiëntveiligheid
Volgens het ziekenhuis heeft de ruzie tussen de intensivisten geen invloed gehad op de kwaliteit van de patiëntenzorg. Aan de individuele kwaliteiten wordt niet getwijfeld. Bestuursvoorzitter Peter Langenbach: ‘Soms blijkt de samenstelling van een team qua persoonlijkheden geen goede match. De medische staf en de raad van bestuur zijn van mening dat bij twijfel over het functioneren van de onderlinge samenwerking er moet worden ingegrepen.’

IGZ
Langenbach zegt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg eind februari een bezoek heeft gebracht aan de Intensive Care en de afdeling heeft doorgelicht. Er is gesproken met intensivisten, arts-assistenten, verpleegkundigen en het management. ‘De IGZ constateert dat er daadkrachtig is ingegrepen en dat de zorg op orde is. Uiteraard kost het tijd om te bouwen aan een nieuw team, maar we hebben er vertrouwen in.’

Dossier patientveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.