Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maatschappelijke zorgondernemingen betalen btw

Redactie Zorgvisie
Maatschappelijke zorgondernemingen die winst willen uitkeren, moeten niet alleen vennootschapsbelasting maar ook btw gaan betalen. De bezwaren die de zorgbrancheverenigingen tegen deze fiscale problemen hebben ingebracht, zijn niet meegenomen in het wetsvoorstel voor de maatschappelijke onderneming.

Belasting

De minister van Justitie heeft een rapport genegeerd over de fiscale behandeling van maatschappelijk ondernemers in de zorg. Dit PwC-rapport dat in opdracht van de zorgbrancheverenigingen geschreven is, gaat in op een aantal problemen met het wetsvoorstel. In het rapport ‘Belastingwet als stimulans voor maatschappelijk ondernemerschap’, belichten belastingadviseurs van PricewaterhouseCoopers (PwC) een aantal fiscale problemen rondom de tekortschietende vennootschapsbelastingregels voor de zorg. Hierin doen zij suggesties om fiscale belemmeringen weg te halen voor instellingen ingeval privaat kapitaal kan worden aangetrokken. De minister van Justitie heeft als opsteller van het wetsvoorstel over Maatschappelijk Ondernemerschap niets met de bezwaren gedaan en vooralsnog geen wijzigingen overgenomen.

Belasting plicht zorgonderneming

In het rapport staat: “De huidige vennootschapsbelastingregelgeving voor de maatschappelijke onderneming vinden wij kwalitatief onvoldoende. Ook in de praktijk merken we dat zorgorganisaties steeds vaker discussies krijgen met de belastingdienst over de belastingplicht.”

Btw voor zorghandelingen

Wat de minister zich volgens PwC daarnaast blijkbaar niet heeft gerealiseerd, is dat zorgorganisaties die zich omvormen tot een Maatschappelijke Onderneming met Winstbewijzen btw moeten gaan berekenen voor handelingen die nu nog zijn vrijgesteld. “Het gaat hierbij om een aantal vrijstellingen voor onder meer ziekenhuizen en verplegings- en verzorgingshuizen waarbij als voorwaarde geldt dat geen winst wordt beoogd”, zegt director Public Sector Peter Kooy van PwC. Diverse redenen voor de betrokken bewindslieden om het wetsvoorstel nog eens kritisch tegen het licht te houden”. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Winstuitkering zorg fiscaal onaantrekkelijk

Maatschappelijke onderneming

NZa experimenteert met winstuitkering in de zorg

Plannen winstuitkering afgezwakt door PvdA

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.