Effectief maar peperduur

De tweede evaluatie van de Wet normering topinkomens is in volle gang. Zes jaar na invoering van de wet maakt Zorgvisie alvast de balans op.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Illustratie: Pluisproducties

Ruim zes jaar geleden, op 1 januari 2013, werd de Wet normering topinkomens (WNT) ingevoerd. Een – ook internationaal – unieke wet waarmee werd beoogd de bezoldiging van bestuurders van (deels) met publiek geld gefinancierde organisaties verplicht te laten publiceren en te verlagen naar maximaal 130 procent van een ministerssalaris. De zogenoemde balkenendenorm bedroeg op dat moment 230.000 euro.

Aanleiding was de maatschappelijke onvrede over de stijgende salarissen en de ontslagvergoedingen van topbestuurders bij (semi-)publieke organisaties, in combinatie met een aantal opeenvolgende gevallen van wanbestuur. Enkele vertegenwoordigers van de bestuurlijke klasse in onderwijs, woningbouw en zorg waren opzichtig in de

0
27

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.