Hoofdlijnenakkoorden zijn uit de gratie

De hoofdlijnenakkoorden zijn altijd een noodgreep geweest. Dit jaar klinkt veel twijfel aan de effectiviteit ervan.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zorgvisie-hoofdredacteur Eric Bassant
Eric Bassant, hoofdredacteur Zorgvisie. Foto: Herbert Wiggerman

De hoofdlijnenakkoorden zijn altijd een noodgreep geweest. Minister Schippers introduceerde dit landelijke instrument in de recente crisisjaren om grip te krijgen op de zorguitgaven. Maar nu het economisch beter gaat, zwelt van diverse kanten de kritiek aan op de centralistische aanpak. De zorgverzekeraars zijn nog bereid om hoofdlijnenakkoorden af te sluiten voor medisch specialistische zorg en voor wijkverpleging, maar ze zien geen toegevoegde waarde in akkoorden met andere sectoren. Steeds nadrukkelijker kiezen ze hun eigen koers. Bovendien is het lastig akkoorden met sectoren te sluiten als je bezig bent ketenzorg over de sectoren heen te faciliteren.

Opvallend is de boodschap

0
81

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.