Onbekend maakt onbemind

De geschilleninstantie zorgcontractering zou een laagdrempelig alternatief moeten zijn voor een gang naar de rechter. Tot voor kort was er slechts één zaak.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Geschilleninstantie zorgcontractering
Foto: Wetwater/Fotolia

Zorgverzekeraars en zorgaanbieders kruisen vaak juridisch de degens bij conflicten over zorginkoop. Slechts weinig zorgaanbieders weten dat er een laagdrempelig alternatief is voor de rechter: de onafhankelijke geschilleninstantie zorgcontractering. De minister van VWS verwijst steevast naar deze instantie in antwoorden op Kamervragen over patiëntenstops en budgetplafonds. Maar de geschilleninstantie, opgericht in 2015 door maar liefst 26 veldpartijen, is in de zorgsector een vrijwel onbekend fenomeen. In de afgelopen drie jaar is slechts in één zaak een bindende uitspraak gedaan. ‘Dat is jammer’, vindt Fredy von Hombracht, directeur van het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI), waarbij de geschilleninstantie is ondergebracht. ‘De geschilleninstantie

0
310

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.