Zorgvisie magazine nr. 6, 2020

  Cover Zorgvisie06 270x370

  Ìn Zorgvisie magazine nr. 6 onder andere een interview met Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter van de NZa. Artikelen over het inkoopkader Wlz, de tarieven in de wijkverpleging, het wetsvoorstel bevordering zorgcontractering, de geleerde lessen van de coronapandemie voor de ggz, en een reconstructie van de Achterhoekse defusie.

  Gezamenlijk Epd Twente

  Twee ziekenhuizen, een epd

  Medisch Spectrum Twente schaft als een van de laatste ziekenhuizen in Nederland een epd aan. Daarbij wordt nauw opgetrokken met het naburige ZGT uit Hengelo-Almelo.

  Corine Vernooij Vandoorne

  Column: UBO-plichten zijn leuk noch makkelijk

  De 'Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten' is onlangs in werking getreden. De wet beoogt financieel-economische criminaliteit - zoals witwassen en fraude - te verhinderen, ook in de zorgsector.

  Videoconference

  Governancerubriek: Digitaal toezicht houden tijdens de coronacrisis

  Intern toezicht houden was de afgelopen maanden anders dan anders. Christel Deckers zag het in alle sectoren als toezichthouder bij Reinaerde, de Raphaëlstichting, Marente en Máxima Medisch Centrum.

  Marian Kaljouw Foto Paul Tolenaar

  Marian Kaljouw: ‘Als je perspectief ontneemt, gaat niemand bewegen’

  In een duurzaam zorgstelsel gaat kwaliteit boven kwantiteit, maatwerk boven one-size-fits-all en staat niet de professional of aanbieder centraal, maar de zorgvrager. Dus weg met productieprikkels en dokters in vrije vestiging. Eigenlijk zo logisch als wat, gelooft NZa-topvrouw Marian Kaljouw: ‘Tot puntje bij paaltje komt.’

  Tarief Wijkverpleging

  Tarief wijkverpleging: ‘Er moet 10 procent bij’

  Grote regionale zorgaanbieders in de wijk-verpleging lijden elk jaar circa 5 procent verlies. Om te investeren in opleidingen, innovatie, hogere inkomens, betere arbeidsvoorwaarden en de juiste zorg op de juiste plek moeten verzekeraars de tarieven verhogen.

  Gehandicaptenzorg

  Reflectie op grandesse oblige

  Grote instellingen worstelen met drie belangrijke dilemma's: hun bredere maatschappelijke missie, het kantelpunt voor schaalvoordelen, en grensvervaging tussen de verantwoordelijkheden van bestuur en directie. Dat blijkt uit onderzoek van Ilja Ezinga, programmamanager en plaatsvervangend regiodirecteur bij 's Heeren Loo. Samen met bestuurder Ernst Klunder reflecteert hij op deze dilemma's.

  Inkoopkader Wlz A Illu

  Het Wlz-inkoopkader leidt tot rechtszaken

  VGN, ActiZ en de Nederlandse ggz vonden naar hun idee geen gehoor voor hun bezwaren over het nieuwe inkoopkader Wlz bij de zorgkantoren. De brancheorganisaties voelden zich genoodzaakt naar de rechter te stappen. De zaak dient op 10 september.

  Kunst Stilleven

  Kunst: Vitamines voor de Geest

  Creatieve opdrachten via de post inspireerden Utrechtse ouderen.

  Figuur Corona En Ggz

  Hausse aan mentale problemen voorkomen

  De ggz had niet alleen zorgen tijdens de coronacrisis, de sector zag ook kansen. Zoals meer behandelingen ook online aanbieden en inzetten op preventie. Bestuurders Joep Verbugt van GGzE in Eindhoven en Marc Blom van de Haagse Parnassia Groep kijken terug en vooruit.

  Ongecontracteerde Zorg A

  Wetsvoorstel bevordering zorgcontractering: kritiek en wantrouwen

  Het kabinet wil het aantrekkelijker maken voor zorgaanbieders om een contract af te sluiten met zorgverzekeraars. Daarvoor is een wetsvoorstel in aantocht, waarin de vergoeding voor ongecontracteerde zorg in delen van de sector omlaag gaan. De Haagse plannen wakkeren een vuurtje aan bij partijen die vrezen voor ingrepen in de vrije artsenkeuze.

  41187 2020 924 Fig1 Html

  Flexibele concepten gezocht

  Het tekort aan ouderenwoningen neemt de komende jaren toe. Er is een groeiende groep thuiswonende ouderen die zichzelf steeds slechter kan redden, maar nog te goed is voor het verpleeghuis. Onconventionele oplossingen zijn nodig om aan de vraag te voldoen.

  Coverzvm06 660x440

  Zorgvisie magazine nr. 6, 2020

  Zorgvisie magazine nr. 6 is verschenen. Daarin onder andere een interview met Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter van de NZa, en artikelen over het inkoopkader WLz, de tarieven in de wijkverpleging, het wetsvoorstel bevordering zorgcontractering, en de geleerde lessen van de coronacrisis voor de ggz.

  Achterhoekse defusie

  Reconstructie Achterhoekse defusie: tot elkaar veroordeeld

  Ook al is de fusie van de baan, het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk moeten toch samen verder. Dat concluderen veel betrokkenen na een half jaar reuring in de Achterhoek.

  Redactioneel Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020

  Geld is vaak breekpunt

  'Wie gaat dat betalen? En hoe? U kent allemaal vast wel een situatie waarin een idee, een experiment of samenwerking abrupt ten einde kwam doordat iemand in de ruimte dit ter sprake bracht. It's all about the money en als het puntje bij het paaltje komt, is geld vaak een breekpunt, schrijft hoofdredacteur Simon Broersma in Zorgvisie magazine nr. 6.

  Vierstroom De Innovatie

  Rubriek Innovatie: Minder reistijd, minder moe

  Elektrische fietsen worden al af en toe gebruikt in de wijkverpleging, maar niet eerder gaf een thuiszorgaanbieder een e-bike aan alle medewerkers. Vierstroom Zorg Thuis zette de voor- en nadelen op een rij en zag hoe de reistijd van de medewerkers korter werd.

  Martinvanrijn 660 Foto Stijn Rademaker

  Column: De agenda voor de toekomst van de zorg vormt zich

  Meer samenwerking, transparantie van informatie, e-health en regionale zorgnetwerken. De agenda voor de toekomst van de zorg vormt zich, schrijft Martin van Rijn in zijn column.