Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Mantelzorgboete’ loopt gevaar in de senaat

Als een AOW'er met zijn kind gaat samenwonen, ontvangt hij aanzienlijk minder pensioenuitkering van de overheid. Het gaat om de helft van het minimumloon. Deze ‘mantelzorgboete’, die in de Wet werk en bijstand staat, dreigt in de senaat te stranden.
‘Mantelzorgboete’ loopt gevaar in de senaat

De ‘mantelzorgboete’ staat in de Wet werk en bijstand, die in februari door de Tweede Kamer werd aangenomen en geldt vanaf 1 juli 2015. De Eerste Kamer moet de wet nog goedkeuren halverwege juni. De senaatsfractie van de ChristenUnie is niet van plan de maatregel in z’n huidige vorm aan een meerderheid te helpen. Daarmee staat die op losse schroeven.

‘Deze kabinetsplannen passen niet in onze visie op de samenleving’, aldus CU-fractievoorzitter Roel Kuiper in de Volkskrant. ‘Het is een christelijk principe dat ouders en kinderen voor elkaar zorgen. Dit staat daar haaks op.’

Eerste Kamer

De bezwaren van de ChristenUnie maken het onzeker of de wet door de Eerste Kamer komt. De regeringsfracties VVD en PvdA hebben daar onvoldoende zetels. Om toch tot een meerderheid te komen, heeft het kabinet wederom met ‘constructieve oppositiepartijen’ D66, ChristenUnie en SGP onderhandeld. Vervolgens hebben deze fracties in de Tweede Kamer voor de wet gestemd. Voor de Eerste Kamerfractie van de ChristenUnie is dat echter onvoldoende reden om zich aan te sluiten. Vorige week gaf VVD-senator Heleen Dupuis aan ‘grote moeite’ te hebben met de plannen.

Mezzo

Mantelzorgers zelf zijn ook tegen de maatregel. Belangenvereniging Mezzo schrijft op haar site: ‘Om langer thuis te kunnen blijven wonen, komen mensen in beweging en moeten initiatieven die dit mogelijk maken, worden gestimuleerd. Zorgen voor elkaar moet ook financieel aantrekkelijk zijn. De regels moeten meewerken. Met deze maatregel verandert er niets en zullen de besparingen voor het minder uitkeren van de AOW mogelijk tegen kunnen vallen voor het kabinet.’

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. We gaan met zijn allen de Duitse kant op. We gaan mensen bestraffen voor sociaaql gedrag en dat doen we vanuit bezuinigingsoogpunt. Mensen, die bij hun kinderen gaan wonen sparen per maand meer geld uit, dan dat er bespaard wordt, wanneer ze op de helft van het minimum loon geknot worden. Een opname kost ongeveer €4000,- per maand (minimaal)…
  Het heeft verder niets met draagkracht te maken; het heeft te maken met gezond mensenverstand. Het opnemen van ouders in het huishouden kost niet alleen dat huishouden meer geld, maar ook meer zorg. Misschien zelfs, dat er zolang er gezorgd wordt een baan gereduceerd moet worden. Wanneer de verzorgde dat geld via zijn of haar pensioen kan inbrengen is daar niets mis mee.
  De Christenplicht waar de CU over spreekt is calvinistisch schuldgevoelgedoe. Ondanks dat ik christen ben, wens ik niet zulke regels door een zich christelijk noemende partij opgelegd te krijgen. Dat bepaal ik allemaal helemaal zelf.
  Peter Jan Visee

 3. de vraag is natuurlijk ook, of alleen ouders van deze regeling uitgesloten (kunnen) worden. wanneer deze deur wordt opengezet tast het de rechtsgelijkheid van anderen die samen gaan wonen om elkaar te verzorgen.
  daarnaast heeft de maatregel natuurlijk een denivellerend effect, want alleen kinderen die een voldoende groot, en geschikt, huis hebben of kunnen realiseren, kunnen hun ouders daadwerkelijk in huis nemen. de AOW-boete zal dus in een onevenredig groot deel van de gevallen bij meer-draagkrachtigen neervallen, geen wonder dat de VVD opspeelt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.