Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Mantelzorgers boos over financiën

Redacteur Zorg+Welzijn
De meeste vragen van mantelzorgers gaan over de financiën. Dat blijkt uit de Jaarrapportage 2011 van de Mantelzorglijn van Mezzo. Vooral over de financiële vergoeding voor mantelzorgers – het mantelzorgcompliment - lopen de gemoederen hoog op.
Mantelzorgers boos over financiën

Ruim 6000 vragen zijn binnengekomen op de Mantelzorglijn van belangenorganisatie Mezzo. Meer dan 30 procent van de vragen gaan over de financiën. Mantelzorgers lopen tegen veel onduidelijkheden aan als het gaat om hun financiële vergoeding. Erg boos blijken de zorgenden over de beperking van het jaarlijkse Mantelzorgcompliment van 200 euro. Mantelzorgers die iemand thuis verzorgen terwijl de zorgvrager in aanmerking komt voor zorg vanuit een instelling, ontvangen geen compliment.

Vragen

Dat blijkt uit een inventarisatie van het aantal vragen dat afgelopen jaar binnenkwam bij de Mantelzorglijn van de vereniging van mantelzorgers Mezzo. Van de ruim 6000 binnengekomen vragen, ging zeker 30 procent over de financiën van mantelzorgers. Ruim een op de tien vragen ging over de wet- en regelgeving. Er is veel onrust over de door het kabinet aangekondigde bezuinigingen.

Consequenties

Volgens Mezzo hebben de vragen over wet- en regelgeving (11%) en over de indicatiestelling AWBZ en WMO (ruim 5%) vaak financiële consequenties. Mezzo constateert dat het grote aantal financiële vragen niet nieuw is. ‘De inkomenspositie van mantelzorgers staat al langer onder druk doordat mantelzorgers als gevolg van mantelzorgtaken vaak minder gaan werken of zelfs stoppen met werken.’ (Zorgvisie –Carolien Stam – foto: ANP Roos Koole )

lees meer:

‘Bijzondere mantelzorger amper betrokken bij zorgverlening’

Ombudsman op de bres voor mantelzorg- compliment

CDA pleit voor pgb bij mantelzorg

4 REACTIES

 1. Instanties, bestuurders en managers hebben voor allerlei onzinnige dingen tijd en geld en het mantelzorg onderzoek is HELAAS niet representatief (51 !!). Ik zou het als instantie niet eens durven zeggen. Misschien moeten we naar het systeem bij leidingevenden: het salaris is deze maand HELAAS niet compleet. Maar dat is niet erg, ik kom/kwam in veel verpleeg- en verzorgingsinstellingen en ik stel heel treurig vast dat de mantelzorger zich inspant omdat hij de zorg (waar hij dik voor betaald) ONVOLDOENDE vindt: te lang op het toilet, kamer niet voldoende schoon, soms verkeerde medicijnen (medicijnen van de grond oprapen), eenmaal douchen per week (als er tijd is !!), nooit of nauwelijks naar buiten, niet of nauwelijks helpen bij eten, zelden opbeurende zin of een arm om de schouder, geen privacy, geringe ontspanning, versnaperingen als er een kracht is. En dat wordt nu uitvoerig besproken door mensen die zorgen voor twee of meer 24-uurs hulpen als het zover is met hun partner, ouders of directe familie. WAT EEN ELLENDE.

 2. Lees alle reacties
 3. zojuist een stukje gelezen in het SGP rapport. Dus wij zijn BYZONDERE mantelzorgers!!
  Nooit geweten !!
  Ouders van een dochter met zowel verstandelijke en psychiatrische beperking maar ook nog auditief en fysiek beperkt. Zij woont met een ZZP nog zelfstandig ook, dus U begrijpt dat daar heel veel verzorgers om heen moeten staan. En inderdaad dankzij de indicatie verblijf krijgt er niemand een compliment. Ook de patient zelf zal nooit een (verbaal) compliment geven want dat laat haar psychiatrische beperking nooit toe !!!!

 4. Een mantelzorger kan toch wel voor meer dan een compliment in aanmerking komen? De zorgvrager kan toch maar een compliment weggeven?
  door geen compliment te kunnen weggeven door zorgvragers met een ZZP indicatie bezuinigt de overheid mooi. het is in ieder geval goedkoper voor de overheid als de zorgvrager thuis woont en niet in een instelling. Ik begrijp wel dat er dan feitelijk geen mantelzorg meer gegeven kan worden omdat de indicatie feitelijk al 24 uurs zorg omvat. Hetzij in natura of in pgbvorm

 5. en dan te bedenken dat de minister denkt dat éénmaal zorgkompliment voldoende is. ik ben mantelzorgster van 4 psychiatrische patiënten.voor ieder zou ik een mantelzorgkompliment kunnen krijgen (blijkt uit post van de SVB), maar je mag maar 1 komplimet ontvangen. ook ben ik mantelzorgster van mijn schoonmoeder van bijna 90. met haar ga ik veel naar doktoren, doe de boodschappen met haar en voer ik gesprekken met de Thuiszorg. zo nu en dan ga ik met een gehandicapte vriendin mee naar haar dokter of naar overleg over haar WMO problemen. dit kabinet vindt echter dat ik erg dankbaar moet zijn voor € 200,–. ipv voor 5 maal een kompliment. ik ben wel door al deze zaken mijn baan kwijtgeraakt, zit nu 100% in de WAO. ik bespaar echt de gemeenschap heel wat geld door dit allemaal te doen, anders moest er vanuit de GGZ heel wat meer ondersteuning zijn!! maar dat wil deze regering niet zien. het minste wat ze kunnen doen is je gewoon per patiënt een kompliment geven!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.