Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mantelzorgers laten miljoenen euro’s liggen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Mantelzorgers doen zo weinig beroep op het mantelzorgbudget dat er in totaal miljoenen euro’s onuitgegeven blijven. Als alle mantelzorgers hun waardering zouden incasseren, zou dit leiden tot een overschrijding van het totale mantelzorgbudget met 227 procent.
Money Bagbankfachklasse 2013/7 8 © T Kimura / Istock.com
iStock

Dit blijkt uit onderzoek van Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen onder 39 gemeenten.

Begrotingstekorten

Vooral de gemeenten Eindhoven, Almere en Nijmegen zouden met grote begrotingstekorten kampen als iedere mantelzorger zijn waardering daadwerkelijk verzilvert. In Eindhoven zou dan een begrotingstekort ontstaan van 9 miljoen euro, 450 procent op het totale mantelzorgbudget. Almere zou op een tekort afstevenen van 7,5 miljoen euro, Nijmegen op 6,5 miljoen euro en Amersfoort op 5,9 miljoen euor.

Budgetplafonds

Om die reden hebben deze gemeenten, met uitzondering van Nijmegen, een limiet ingesteld op het beschikbare mantelzorgbudget. Wanneer deze limiet is bereikt hebben mantelzorgers geen recht meer op mantelzorgwaardering. Hierdoor blijft de gemeente altijd binnen het beschikbare budget. Uit het onderzoek blijkt tevens dat mantelzorgers slecht zijn geïnformeerd over de vergoeding die zij kunnen krijgen.

Mantelzorgwaardering

Mantelzorgers hebben recht op een gemeentelijke vergoeding, mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze regels rondom het aanvragen van mantelzorgwaardering verschillen per gemeente. De beschikbare vergoeding varieert van een waardebon van 20 euro tot een bedrag van 200 euro. In veel gevallen betalen gemeenten de mantelzorgwaardering in natura uit, bijvoorbeeld als hulp bij het huishouden, een mantelzorgmakelaar of een dagje uit. Mantelzorgers kunnen de waardering aanvragen bij het Wmo-loket van de gemeente.

1 REACTIE

  1. Dit jaar viel bij mij een VVV bon ter waarde van 30,- in de bus. Het was voor het eerst sinds de ca. 7 jaar dat ik een mantelzorgwaardering krijg dat ik er blij mee was. Het begon bij 250,- toen werd het 200,- en toen werd het een stapel kortingbonnen. Maar al die keren had ik geen contact met de mantelzorgcontactpersoon van onze gemeente waar ik blij van werd. Nu is er iemand die ook mij raadpleegt, er is wederkerigheid. En opeens zie ik die bon van 30,- als een cadeautje van haar. Voor het eerst ben ik er blij mee. Dit zegt voor mij dat passend persoonlijk contact van meer waarde is dan een ‘afkoopsom’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.