Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mantelzorgers organiseren de hulp met Zorgsite

Mark van Dorresteijn
De netwerksite voor mantelzorgers, Zorgsite, groeit gestaag. Dankzij contracten met gemeenten en zorginstellingen kunnen steeds meer mensen gebruikmaken van de ‘regelsite’ voor mantelzorg. Voor initiatiefnemer Saskia Vermeulen mag het allemaal nog wel wat sneller.
Mantelzorgers organiseren de hulp met Zorgsite

Saskia Vermeulen ontwikkelde in 2005 een site waarmee mantelzorgers in groepsverband de zorg rondom een familielid of vriend kunnen organiseren. Een mantelzorger kan een eigen besloten site aanmaken en familie en vrienden toegang geven. De genodigden zien daar hoe het gaat met hun familielid, wie er op welke dag langs gaat in het verzorgingshuis en wat er allemaal nodig is aan hulp en ondersteuning.

Lange aanlooptijd

Het idee kreeg Vermeulen na het ziekbed van haar eigen moeder die in 2005 is overleden. Vermeulen startte het bureau ShareCare, met als belangrijkste product de Zorgsite. Inmiddels hebben tussen de 1400 en 1500 groepen een zorgsite met gemiddeld 7,5 personen per groep. Lang niet genoeg vindt Vermeulen: “De aanlooptijd duurt langer dan we in het begin hadden verwacht. Omdat de nadruk in de care steeds meer komt te liggen op niet geïndiceerde zorg, dachten we dat zaken sneller zouden gaan.”

Het is de bedoeling dat verzekeraars, gemeenten en instellingen contracten aangaan en dat op die manier verzekerden, burgers en cliënten gratis een zorgsite krijgen. Op dit moment heeft ongeveer vijftig procent van de klanten een gratis account, de andere helft betaalt 8,50 euro per maand om van de site gebruik te maken. “Het is onze bedoeling dat iedereen gratis toegang krijgt.”

Nog niet over de streep

Zo probeert Vermeulen vooralsnog tevergeefs zorgverzekeraars over de streep te trekken voor haar product. “Ze zijn wel geïnteresseerd, maar stappen er nog niet in. Terwijl dit product voor zorgverzekeraars juist een uitkomst kan zijn. Het stelt hen namelijk in staat om aan hun zorgplicht te blijven voldoen ondanks steeds schaarser wordende middelen.”

Gemeenten en instellingen zijn al wel overstag. Verschillende gemeenten waaronder Almere stellen de zorgsite gratis beschikbaar voor burgers; Helmond staat op het punt van tekenen. De zorginstellingen Zuidzorg en De Zorgboog geven hun cliënten toegang. “Het is voor zorginstellingen interessant want mantelzorgers hebben de optie om zorgverleners toegang te geven. Op die manier kan de mantelzorg en de professionele zorg beter op elkaar aangesloten worden. Voor gemeenten is het interessant om de site als platform te gebruiken voor de Wmo nieuwe stijl.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Lees ook:

UMC Utrecht en gemeente Utrecht lanceren mantelzorgerwebsite

MantelPlan ondersteunt mantelzorgers via website

Zuwe start met mantelzorg community Caren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.