Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mantelzorgers vergrijzen snel

Ruim een derde van de senioren die op dit moment geen mantelzorg verlenen, verwacht dit wél te gaan doen tussen nu en vijf jaar. Het meest zal de partner zorg nodig hebben (45 procent) gevolgd door een ander familielid (15 procent). Dit blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie Unie KBO onder 550 Nederlandse senioren.
Mantelzorgers vergrijzen snel
Foto: iStock

Op dit moment zorgen 450.000 senioren in Nederland langdurig voor een naaste. In veel gevallen is dit de partner of een familielid. Zij doen dit gemiddeld al acht jaar. Ruim een derde (35 procent) van hen ondervindt emotionele problemen, een derde (31 procent) ervaart fysieke belasting zoals oververmoeidheid en bijna een op tien (8 procent) maakt zich voortdurend grote zorgen. De meest genoemde vrees is dat de situatie zal verergeren.

Behoefte aan ondersteuning

Directeur Manon Vanderkaa van Unie KBO zegt: ‘Van de huidige oudere mantelzorgers geeft ruim 25 procent aan dat zij grote behoefte heeft aan ondersteuning bij hun inzetwerk als mantelzorger. De grootste behoefte heeft men aan duidelijke informatie over wet- en regelgeving, persoonlijke begeleiding bij aanvragen en doorverwijzingen en hulp bij praktische zaken als het huishouden, klussen, boodschappen doen en vervoer.’

Unie KBO

Uit een recent SCP-rapport over informele zorg blijkt dat mantelzorg een economische waarde van 7 miljard euro vertegenwoordigt. De meest voorkomende vorm van mantelzorg in Nederland is die tussen gehuwden. Vooral gehuwden op leeftijd zorgen intensief voor elkaar zodra hun gezondheid achteruit gaat. Dankzij de zorg van partners, familieleden, vrienden en buren doen mensen een minder zwaar beroep op de gezondheidszorg. Vanderkaa: ‘Dat is een extra reden om mantelzorgers meer en beter te ondersteunen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.