Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Marktscan: Liquiditeit ziekenhuizen is in gevaar

De kans op financiële problemen bij instellingen neemt toe door lage liquiditeit van zorgaanbieders. Patiënten worden eerder behandeld dan voorheen of krijgen een meer intensieve en dus duurdere behandeling. Niettemin groeit de omzet van ziekenhuizen minder in 2011. Dat blijkt uit de Marktscan medisch specialistische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Marktscan: Liquiditeit ziekenhuizen is in gevaar
Foto: NZa

‘Onder prestatiebekostiging zal liquiditeit een groter issue worden omdat bevoorschotting minder vanzelfsprekend is.’ De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waarschuwt in de beleidsbrief aan de minister voor de lage liquiditeit van ziekenhuizen. De contracten tussen zorgverzekering en zorgaanbieder moeten beter om de risicovolle liquiditeit te tackelen, aldus de NZa: ‘Het is aan ziekenhuizen en verzekeraars om daar afspraken over te maken of naar te handelen. Denk aan goede bedrijfsvoering, doelmatig werken; proberen lange termijnafspraken met de verzekeraars te maken en afspraken over bevoorschotting.’

Duurdere behandeling

De NZa constateert in de marktscan verder dat de groei van de DBC-omzet tussen 2006 en 2010

2
20

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.