Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marktwerking stuwt ziekenhuiszorg op

De invoering van marktwerking in de ziekenhuiszorg heeft geleid tot een forse toename van het aantal behandelingen en daarmee ook van de kosten. Een woordvoerster van de Boston Consulting Group die dit heeft berekend in samenwerking met onderzoeksbureau Vektis, heeft berichtgeving hierover in NRC Handelsblad zaterdag bevestigd.
Marktwerking stuwt ziekenhuiszorg op

In 2006 zijn de kosten voor de behandelingen waarvoor vrije tarieven golden, toegenomen met 12 procent. Dat komt vooral doordat het aantal van die behandelingen met gemiddeld 10 procent toenam. Zo steeg het aantal staaroperaties met 11 procent en werden er 16 procent meer mensen met knieslijtage behandeld. Slechts 2 procent van de extra kosten werd veroorzaakt door prijsverhogingen.

Geleidelijk

De marktwerking in de ziekenhuiszorg wordt geleidelijk ingevoerd. In 2006 golden voor ongeveer 10 procent van de behandelingen vrije tarieven. In 2008 wordt dat uitgebreid naar 20 procent en het is de bedoeling dat ziekenhuizen in 2009 helemaal per behandeling worden betaald. De verwachting was dat concurrentie tussen ziekenhuizen de kosten zou drukken. De prijsverhoging is inderdaad beperkt gebleven, maar de kosten namen toch flink toe doordat meer mensen zijn behandeld. In het oude systeem kregen ziekenhuizen een budget en daarbinnen zorgden afspraken tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen voor een beperking van de groei.

Behandeling

De budgetten voor ziekenhuiszorg worden geleidelijk vervangen door vrije onderhandeling met zorgverzekeraars over de prijs per behandeling. Beperkingen in het aantal behandelingen zijn er vaak niet. “Nu is de rem eraf”, aldus de onderzoekers, die declaratiegegevens hebben geanalyseerd. Zij vinden het op zich logisch dat de groei toeneemt, omdat patiënten over het algemeen veel zorg willen en het systeem geen tegendruk meer geeft.

Liberalisering

Jan Willem Kuenen van BCG adviseert eerst goed te doorgronden wat de oorzaken zijn van de enorme groei, voordat liberalisering van de ziekenhuiszorg in de huidige vorm wordt voortgezet. Later dit jaar komen er nieuwe cijfers die inzicht moeten bieden in de ontwikkelingen in 2007. (ANP)

Lees ook:

Lees het orginele artikel in het NRC Handelsblad

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.