Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Martin Bontje: ‘Geen ingrijpende stelselwijzigingen’

MAARSSEN - ZorgVisie organiseert op 3 november een verkiezingsdebat over de zorg. Vooraf vragen we politici en mensen uit de zorg wat er in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet moet staan. Deze keer Martin Bontje van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Tienpuntenplan

“We hebben als Zorgverzekeraars Nederland een brief gestuurd naar de fractieleiders in de Tweede Kamer waarin staat wat volgens ons in de verkiezingsprogramma’s thuishoort. En omdat fractieleiders altijd weinig tijd hebben, hebben we het kort gehouden. We hebben onze visie samengevat in een tienpuntenplan.”

Consolidatie

“Het belangrijste is dat een nieuw kabinet geen grote wijzigingen in het ziektekostenverzekeringssysteem doorvoert. De Zorgverzekeringswet heeft ons al genoeg werk opgeleverd. We moeten eerst maar eens kijken wat de effecten hiervan zijn voordat we het verzekeringsstelsel weer gaan wijzigen.”

Overheveling

“ZN pleit daarom voor uitstel van de overheveling van de curatieve ggz naar de basisverzekering. Allereerst omdat de ggz er nog niet klaar voor is. Er zijn geen producten, de dbc-systematiek (diagnose-behandelingcombinatie) is nog niet af en de administratie van de ggz-instellingen is nog niet op orde. Bovendien zou de overheveling ook finan­ciële gevolgen hebben. Het financieel kostenplafond in de Zorgverzekeringswet, waar je te maken hebt met aanspraken, is namelijk veel minder strak dan in de AWBZ, waar sprake is van een regiobudget.”

AWBZ

“De zorgverzekeraars zijn ook geen voorstander van het opheffen van de AWBZ. We willen dat eerst onderzocht wordt welke risico’s zorgverzekeraars kunnen lopen in de verschillende AWBZ-sectoren. In de thuiszorg bijvoorbeeld zijn de risico’s goed te voorspellen. Aan de hand van het aantal 85-plussers in een regio weet je ongeveer hoeveel thuiszorg er nodig is. Dat ligt echter totaal anders in de gehandicaptenzorg.”

Zorgkantoren

“Verder pleiten we voor een sterkere positie van de zorgverzekeraars bij de uitvoering van de AWBZ. Dat betekent niet direct het afschaffen van de zorgkantoren. Dat is te simpel. Voor je dat doet, moet je eerst bekijken hoe de toekomst van de AWBZ eruit ziet. Als er duidelijke producten zijn en meer concurrentie, dan willen de zorgverzekeraars ook wel meer risico’s lopen en kunnen de zorgkantoren verdwijnen. Maar de zorgaanbieders die mopperen over het monopolie van de zorgkantoren, moeten dan wel beseffen dat ze in plaats van met één zorgkantoor in de regio te maken krijgen met twintig zorgverzekeraars. Eenvoudiger wordt het er niet op.”

Doorpakken

“ZN is voorstander van meer marktwerking in de curatieve sector. We pleiten voor een snelle uitbreiding van het zogeheten B-segment voor dbc’s, het deel van de zorg waarvoor vrije prijsonderhandelingen gelden. Voorwaarde wel is dat de dbc-systematiek sterk vereenvoudigd wordt.”

No claim

“ZN pleit in haar tienpuntenplan ook voor het afschaffen van de no claim. De uitvoering hiervan is heel bewerkelijk, zeker in combinatie met een vrijwillig eigen risico.” (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Voor meer informatie over het verkiezingsdebat klik hier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.