Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Martini Ziekenhuis presenteert Green Building Monitor

Het Martini Ziekenhuis in Groningen wil dit jaar tien procent minder energie verbruiken. Of het die doelstelling haalt, kan vanaf vandaag iedereen volgen op een monitor in de centrale hal.
Martini Ziekenhuis presenteert Green Building Monitor

In de centrale hal is vandaag de ‘Green Building Monitor’ van Siemens Nederland in gebruik genomen. Deze monitor toont bezoekers van het ziekenhuis tot op het uur nauwkeurig de verbruiks- en energieprestatie van het ziekenhuis. Bijvoorbeeld het verbruik van stroom, warmte, koude en water. Het Martini Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland met een dergelijke energiemonitor. Ziekenhuizen in Zweden en België gingen voor.

Nieuwbouw

“Tijdens de bouw is geïnvesteerd in de nieuwste inzichten en technieken op het gebied van klimaatbeheersing”, zegt bestuurslid Paul van der Wijk van het ziekenhuis. “Daar gaan we nu optimaal gebruik van maken. Voorheen was er pas na een maand inzicht in het energieverbruik en kon dus alleen achteraf worden bijgestuurd. Met de Green Building Monitor zien we op elk moment van de dag, real time, heel nauwkeurig ons verbruik en daarnaast geeft ons energiemanagementsysteem een signaal als ergens bepaalde waarden worden overschreden. Is er een probleem met een pomp of een installatie, dan kunnen we sneller en effectiever ingrijpen. Bovendien gaan we onze medewerkers, de gebruikers van het gebouw, aanmoedigen op een verantwoorde manier met energie om te gaan.”

Energie

Bestuursvoorzitter Ab van der Touw van Siemens Nederland zegt: “Internationaal onderzoek van Siemens toont aan dat de ziekenhuiswereld tot twintig procent energie kan besparen als alle maatregelen voor optimalisatie worden aangegrepen. Voor ons land betekent dat niet alleen een kostenbesparing op de energierekening van bijna 30 miljoen euro, maar ook een verlaging van de CO2-uitstoot met ruim 185 miljoen kilo per jaar. Of zo u wilt 583.000 bomen.” Behalve de energierapportage verschijnt er ook andere nuttige informatie op de Green Building Monitor. Zoals het duurzaamheidbeleid van het Martini, energiebesparingtips, de weersvoorspellingen en binnenkort de buienradar. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Energie besparen in de zorg moeizaam

Diaconessenhuis krijgt nieuwe en enegiezuinige computerruimte

Blijf energiekosten de baas, bouw energiezuinig

Martini Ziekenhuis opent Twitterkliniek

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.