Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Massaontslag dreigt bij Limburgs Orbis

Orbis Medisch en Zorgconcern dreigt massaal personeelsleden te ontslaan omdat er geen geld meer is voor de uitvoering van het sociaal plan.

Het definitieve aantal wordt deze week bekend. De vakbonden verwachten zeker zevenhonderd gedwongen ontslagen. Naar verluidt zullen deze niet alleen het ziekenhuis treffen maar ook de onderdelen ouderenzorg, thuiszorg en ggz. Bij het concern werken in totaal zo’n zesduizend mensen. Vorig jaar was nog een sociaal plan afgesproken dat rekening houdt met een vertrek van 250 werknemers via natuurlijk verloop. Volgens Dagblad De Limburger is voor het sociaal plan zeven miljoen nodig. Maar banken zouden geen extra geld meer willen geven.

Geen geld meer

Orbis zit zwaar in de problemen omdat het de begroting voor het nieuwe ‘ziekenhuis van de 21ste eeuw’ niet rond krijgt. Er ontbreekt een bedrag van 180 miljoen euro. ABN AMRO en Fortis verleenden hier vorig jaar oktober een overbruggingskrediet voor met een looptijd van een jaar. Hierna zal dit krediet moeten worden omgezet in een lening. De vakbonden vermoeden dat snijden in het personeel één van de voorwaarden is die de banken stellen voor deze lening.

Noch Orbis, noch de banken willen hierop reageren. Orbis is nu naarstig op zoek naar geld en zou in onderhandeling zijn met de gemeente Sittard-Geleen, de provincie en het ministerie van VWS. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Orbis moet harder bezuinigen

Orbis medisch concern: unbankable paradepaardje

Orbis beslecht ruzie met banken

Bestuursvoorzitter Orbis stapt op

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ondernemingsraden: vervul uw plicht weer met het boek (en mes) op tafel. Laat bestuurders hun dromen concretiseren en check dit met behulp van de beste deskundigen. Dit is goedkoper dan puinruimen. Pro- actief? Prima, maar ga uit van het advies: “Nee, tenzij”! De raden van Toezicht/ Commissarissen hebben in vele gevallen bewezen niet in staat te zijn de “innovatieballon” door te prikken cq de plannen op hun merites te beoordelen.
    Succes!

  3. Toch begrijp ik het niet. Eerder is gesteld dat de business case gebaseerd is op het terugbrengen van de personeelskosten van 65% naar 50%. Dat red je toch alleen maar door meer mensen te laten afvloeien of door de omzet met 30%, zonder toename van de kosten, te laten groeien.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.