Mayo Clinic is net zo veilig als luchtvaart

De kans op fouten bij het geven van medicatie is in de Mayo Clinic ongeveer net zo klein als de kans op fouten in de luchtvaart. Dat bleek op het Zorgvisie executive-congres ‘Mayo Clinic: excellent leiderschap’ op 8 maart in Nieuwegein. Bekijk ook de fotoreportage onderaan.
01seminar Mayo Clinic-016_450.jpg
Foto: Koos Groenewold

Medicatieveiligheid is een issue in Nederland. De Mayo Clinic in Minnesota heeft de kans op fouten teruggebracht tot een extreem laag aantal. Per 1.000.000 medicatievoorschriften gaat er 13 keer per jaar wat mis. In vakjargon: dat is in de buurt van 6 Six Sigma, ofwel x fout op een aantal van  106. Dat is vergelijkbaar met de luchtvaart, een sector die als erg veilig wordt gezien. Daar kunnen de meeste Nederlandse ziekenhuizen alleen maar van dromen. Bij hen is dat 2 Six Sigma: x fouten op 102 medicatievoorschriften. Het geheim van Mayo Clinic is een ingenieus systeem

0
201

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.