Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Mbo-verpleegkundige wordt zorgkundige

Mark van Dorresteijn
Op het congres van V&V2020 zijn gisteren de plannen voor nieuwe beroepsprofielen gepresenteerd. Daarin komt naar voren dat mbo-opgeleide verpleegkundigen voortaan zorgkundige gaan heten. De titel verpleegkundige artikel-3 Wet BIG is dan voorbehouden aan degenen die een vierjarige hbo-bachelor hebben doorlopen. Dat meldt vakblad Nursing.
Mbo-verpleegkundige wordt zorgkundige

De nieuwe profielen werden deze morgen gepresenteerd op het congres V&V2020 in Nieuwegein. Daaruit blijkt dat de nieuwe mbo-opgeleide medewerkers volgens het nieuwe plan een opleiding van drie jaar volgen, voorheen was dit vier jaar. In de nieuwe opleiding wordt dan ook de huidige opleiding Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG, niveau 3) geïntegreerd.

Mbo’ers uit het BIG

Ook werden plannen bekend gemaakt om de huidige mbo-verpleegkundigen uit artikel-3 van de Wet BIG te halen, waardoor zij niet meer tuchtrechtelijk aansprakelijk zijn. Momenteel maakt de Wet BIG geen onderscheid tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen. Volgens de Stuurgroep gaat het in werkelijkheid wel om verschillende diploma’s en bekwaamheden. Daarom zou het prettiger zijn als er een einde komt aan deze constructie, stelt de Stuurgroep.

Opdracht van VWS

Met de wijziging van de beroepsprofielen wordt gehoor gegeven aan de opdracht van de minister van VWS duidelijker onderscheid te maken tussen de niveaus 4 en 5, en daarmee voorbereid te zijn op de veranderende en complexere zorgvraag. Stuurgroep V&V2020 uitte al eerder dat de huidige mbo-verpleegkundigen zich geen zorgen hoeven te maken dat hun beroepstitel verandert.

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees meer:

Nieuwe beroepsprofielen gepresenteerd

9 REACTIES

 1. Mag ik zorgvisie erop attenderen dat dit het voorstel is van V&VN en niet van sociale partners in de zorg. Nader overleg zal volgen, aangezien werkgevers en vakbonden een andere visie hebben over dit voorstel. Werkgevers zien wel degelijk nut en noodzaak om de mbo-verpleegkundige te behouden voor de zorg. Het bericht is zodoende, zoals Ans Grotendorst aangeeft, niet juist.

 2. Lees alle reacties
 3. De discusie is een beetje te vergelijken met het verschil tussen de opleiding HTS-ingenieur en de academische Ingenieur.Beiden mogen de titel ingenieur voeren.
  Een interessant verschil is ook tussen een HBO-masteropleiding rechten en een academische masteropleiding rechten te maken.
  De kernvraag blijft:Welke vaardigheden en competenties maken het verschil?
  Thans zijn er ruim 1 miljoen ouderen en over 10 jaar 2 miljoen ouderen.De bevolking en dus ook de beroepsbevolking vergrijst.
  Het is niet onmogelijk dat we tegen die tijd Oosteuropese nurses and physicians moeten inzetten.

 4. @Dorothea, @Ton. Eens. Maar V&VN zit dan ook letterlijk in hetzelfde gebouw als zegge de NPCF. Met deze clubs weet je automatisch hoe de wind op VWS waait. Ze zijn meer dan ooit de marketing- en communicatie “tools” van het ministerie. Moge de goden de patiënt bij staan!

 5. Wie verzint het toch om door het veranderen van een titel de achterliggende problematiek van het (moeilijk aantoonbare) niveauverschil tussen HBO en MBO op te lossen. Het lijkt er mijn inziens ook op dat dit om een verkapte bezuiniging gaat omdat je zorgkundigen natuurlijk makkelijk in schaal 35-40 kunt zetten. Verpleegkundigen, trap hier niet in. Deze zogenaamde belangenvereniging V&VN zit veel te ver in het rectum van de minister en andere beleidsmakers waardoor hun blik duidelijk vertroebeld is.

 6. wat geeft de naam zorgkundige een minachting van het beroep van de verpleegkundige niv 4
  Men moet zich schamen. want achter dit alles zit natuurlijk bezuiningen dat heeft iedereen wel door
  Je word in hokjes geplaatst. woonzorgkundige in de wooncomplexen, zorgkundige in de verpleeghuizen en verpleegkundige in de ziekenhuizen.
  Het woord zorg geeft van alles aan
  moeders zorgen, werksters zorgen de fam zorgt vienden zorgen daar is geen diploma voor nodig.Zorg dat is wat anders als verplegen incl de voorbehoudende handelingen of worden die ook uit het pakket van opleiding gehaald drie jaar is echt te kort.
  Een uitholling van het beroep
  Verplegen doe je aan bed .Verzin alstublieft een ander naam voor de niveau 5. dat zou terecht zijn. Zij die het hardst roepen
  De MBO niv 4 hoor je niet klagen.
  Dat zijn de praktijkervaringsdeskundigen.Die willen nog wel in de verpleeghuizen werken dat is toch het probleem. Als dit door gaat wordt het beroep nog minder geliefd en de client die professionele verpleging nodig heeft is uiteindelijk de dupe hiervan. Alles via de computer is mischien een droombeeld maar niet in de werkelijke praktijk van het leven.
  laat je stem horen.
  Dorothea v

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.