Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MC Leeuwarden start digitale geheugenpoli

Mark van Dorresteijn
Het Centrum voor Geriatrie in het Medisch Centrum Leeuwarden heeft een digitale geheugenpoli ontwikkeld om de zorg voor patiënten met geheugenproblematiek te optimaliseren. De digitale geheugenpoli is bedoeld voor mantelzorgers en voor patiënten met geheugenproblematiek.
MC Leeuwarden start digitale geheugenpoli

Via de website kunnen scorelijsten worden bijgehouden en vragenlijsten worden ingevuld. De website http://www.geheugenpoli-online.nl dient als intermediair tussen patiënt/mantelzorger en het Centrum voor Geriatrie in het MCL. De website dient ook als platform voor het casemanagement van patiënten en als informatiebron voor patiënt en mantelzorger. Het is het enige project in zijn soort in Nederland.

Online geheugenpoli

Peter van Walderveen, geriater in het MCL: ‘We hebben de online geheugenpoli in het MCL ontwikkeld. Er loopt nu een eerste proef met 25 patiënten en de resultaten zien er erg hoopgevend uit. Patiënten en mantelzorgers vullen bijvoorbeeld vooraf vragenlijsten in via de site. Op basis van de vragenlijst kunnen we als hulpverleners heel gericht zijn in het contact met de patiënt tijdens het spreekuur. We weten dan immers al waar de belangrijkste problemen liggen. Het kan een belangrijk hulpmiddel worden in de zorg voor de patiënt. Een digitale poli vult het gewone contact met de patiënt goed aan, en het is natuurlijk geen vervanging voor, maar een aanvulling op de spreekuren in het ziekenhuis.’

Vragenlijsten

De vragenlijsten op de website zullen waarschijnlijk worden ingevuld door de naaste of mantelzorger van de patiënt, verwacht Van Walderveen. ‘Als voorbereiding op het bezoek aan de geheugenpolikliniek in het ziekenhuis kan de naaste twee vragenlijsten invullen. Een vragenlijst over het gedrag en eventuele gedragsveranderingen van de patiënt. Maar omgaan met een patiënt met geheugenproblematiek kan ook voor de naaste heel zwaar zijn. Daarom vragen we ook via de site hoe zwaar de naaste de zorg voor de patiënt ervaart.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.