Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meander geeft kankerpatiënten conditietraining

Mark van Dorresteijn
Het Meander MC gaat alle patiënten die behandeld worden voor kanker een beweegadvies aanbieden. Beweging heeft volgens wetenschappelijk onderzoek een positief effect op het ziekteverloop, zo stelt het ziekenhuis.
Meander geeft kankerpatiënten conditietraining
Foto: Meander MC

Het beweegadvies wordt aangeboden onder de naam Meander Move. Het advies is ontwikkeld door  het Integraal Kankercentrum Amsterdam en patiënten kunnen er zelf thuis mee aan de slag. ‘Regelmatig bewegen tijdens de behandeling van kanker biedt patiënten veel voordelen’, aldus fysiotherapeut Jeroen de Zeeuw. ‘Het kan het aantal bijwerkingen van de behandeling verminderen. Ook kan het helpen om sneller op krachten te komen, vermoeidheid te verminderen en beter te slapen. Het versnelt het herstel na een operatie. Ook het zelfvertrouwen van patiënten neemt toe.’

Activiteit naar keuze

Het beweegadvies Meander Move kunnen patiënten uitvoeren in hun eigen omgeving en op tijden dat het hen goed uitkomt. Intensief sporten is niet nodig. Jeroen de Zeeuw: “De patiënt kiest een activiteit die bij hem past en die hij prettig vindt, bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Dat maakt het makkelijker om de activiteit vol te houden. De bedoeling is om uiteindelijk vier tot zes keer per week een half uur stevig te bewegen.’ De oncologieverpleegkundigen van Meander Medisch Centrum geven de patiënt uitleg over de mogelijke vormen en intensiteit van bewegen, passend bij de persoonlijke situatie. Patiënten krijgen een instructieboekje en dagboek mee. Op de momenten dat de patiënt voor behandeling in het ziekenhuis komt, bespreekt de patiënt samen met de verpleegkundige aan de hand van het ingevulde dagboek zijn/haar ervaringen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.