Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medewerkers blij met nieuw IGZ-toezicht op dementiezorg

De Inspectie gebruikt een nieuw toezichtinstrument voor de zorg voor mensen met dementie. Zorgprofessionals voelen een grote bereidheid om verbeterpunten aan te pakken die voortkomen uit dit ‘Toezichtinstrument Onbegrepen Gedrag’. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL onder zorgverleners, managers en bestuurders in 12 verpleeghuizen.
care400.jpg
Foto: fotolia400

Mensen met dementie vertonen vaak moeilijk te begrijpen gedrag, zoals onrust, geprikkeld gedrag, agressie of apathie. In 2015 en 2016 besteedde de inspectie extra aandacht aan het toezicht op de zorg aan mensen met dementie in verpleeghuizen. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is hoe zorgverleners omgaan met onbegrepen gedrag.

Toezicht
De inspectie gebruikt het toezichtinstrument Onbegrepen Gedrag als leidraad bij de inspectiebezoeken in de verpleeghuiszorg voor mensen met dementie. Onderdelen van het toezichtinstrument zijn observaties in de huiskamers van de verpleeghuizen en gesprekken met onder meer vertegenwoordigers van bewoners.

Onbegrepen gedrag
Het vernieuwende van het toezichtinstrument is dat de inspectie na het observeren van zorg daarover in gesprek gaat met zorgverleners. Daarnaast combineert de IGZ in het inspectierapport feiten over bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde geneesmiddelen met beschrijvingen van hoe zorgverleners in de praktijk omgaan met onbegrepen gedrag.

De geïnterviewde zorgverleners, managers en bestuurders waarderen de gesprekken met de inspectie. Ze zijn ook positief over de praktische verbeterpunten en de verhalende manier waarop de IGZ rapporteert. Een deel van de geïnterviewde bestuurders zou graag vaker met de inspectie over dilemma’s spreken, bijvoorbeeld over hoe ze veiligheid kunnen waarborgen zonder het welzijn van de bewoner te benadelen. Ze zouden het ook op prijs stellen om met de inspectie te praten over best practices uit de sector.

NIVEL
Het NIVEL adviseert de inspectie om door te gaan met het toezichtinstrument Onbegrepen Gedrag. De nieuwe manier van toezicht houden bevalt goed in de praktijk en medewerkers, bestuurders en managers willen de verbeterpunten aanpakken die de inspectie noemt. Daarvoor is wel van belang dat inspecteurs met een open houding het gesprek blijven aangaan met de zorgverleners.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.